avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua as dori niste lamuriri cu privire de la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua as dori niste lamuriri cu privire de la trecerea de ...

Buna ziua as dori niste lamuriri cu privire de la trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta, varsta 48 ani vechime in munca 5 ani din 2008 pina in prezent grad de handicap grav , deci 15 ani si pensie de invaliditate gr 1 din 2013 = 10 ani, se poate obtine pensionarea la limita de varsta prin reducerea varstei de pensionare in conditii de handicap .multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:51, 2 Februarie 2023
Veti trece la limita de varsta doar la implinirea varstei standard.
Adica la 63 ani.
Multumesc, pt cine se aplica reducerea varstei in conditii de handicap?
Legea 263/2010
Art.58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Se refera strict la cei angajati? Pensia de invaliditate este stagiu asimilat?
Da Corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Pensionare chris_04 chris_04 Mama mea are incadrare handicap accentuat si pensie de invaliditatedin 2009. Mi sa spus ca o pot scoate in ianuarie 2017 la pensie, fiind nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)