avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Inregistrare firma pentru inchirieri regim hotelier
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Inregistrare firma pentru inchirieri regim hotelier

Salutari! Vreau sa ma apuc serios de inchirieri in regim hotelier si am nevoie de niste sfaturi, fiind oarecum necunoscator dpdv juridic. Ma gandesc sa apelez la un consultant insa am zis sa-mi formez si eu o idee inainte.

Situatia e in felul urmator; detin un apartament de 2 camere pe nume propriu, si o garsoniera pe numele mamei dar pe care o administrez tot eu (e pe contul meu de hosting, eu incasez si banii din inchirieri etc.). As vrea sa stiu care e cea mai usoara si rentabila metoda prin care as putea intra in deplina legalitate cu cele 2 proprietati.

Stiu ca incepand de anul trecut e nevoie de certificat de la ministerul turismului pentru inchirieri in regim hotelier, insa cum as putea face asta la proprietatea mamei mele? printr-o procura notariala prin care sa-mi dea drepturi de administrare oare ar functiona? ea locuieste si in alt oras, deci imi e peste mana sa o aduc aici pentru treburi.

Al doilea punct este cel referitor la taxe. Mi-ar fi mai usor sa gestionez apartamentele sub o firma (SRL)? Ma intereseaza sa reduc pe cat posibil impozitele si eventual sa-mi deduc din cheltuielile administrative - pentru ca in momentul de fata platesc 10% impozit pe venit, dar din venitul acela eu mai cumpar consumabile, renovari, imbunatatiri etc. Ceva din categoria 55 CAEN banuiesc ca s-ar aplica aici.

Multumesc, zi usoara va doresc!

Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 12:17, 17 Martie 2023
Buna ziua,

Procedura privind emiterea certificatelor de clasificare pentru structurile de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica gasiti la acest link :

[ link extern ]


Daca doriti sa infiintati o microintreprindere, este necesar desigur sa luati in calcul impozitarea la acest nivel: 3% impozit micro, 8% impozit dividende (aplicat la venituri minus cheltuieli),taxe salariale lunare 1253 lei.

In varianta firmei platitoare de impozit pe profit, nu este nevoie sa aveti salariat angajat si datorati 16% la profit si 8% impozit dividende.


Doar in varianta platitorului de impozit pe profit conteaza cheltuielile angajate pentru intretinerea apartamentului si diminueaza baza impozitului pe profit.

Puteti estima un venit lunar din chirii si cheltuieli lunare si va pot furniza o simulare de calcul, cum ar fi mai avantajos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se declara venituri mici si sporadice din inchiriere in regim hotelier per noapte? vioricaw vioricaw Cum se declara veniturile mici si sporadice din inchiriere in regim hotelier per noapte? Ma gandesc sa dau la inchiriere in regim hotelier o garsoniera, nu ... (vezi toată discuția)
Intrebari de baza pentru administrarea unui srl sau srl-d adi8i adi8i Salut. - O sa obtin venituri din activitati de freelance (web development) si am nevoie sa inregistrez un PFA sau SRL. SRL pare mai convenabil. - O sa ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament in regim hotelier Crina14 Crina14 Salutare..Sunt proprietarul unui apartament cu doua camere (camera de dormit si living) si doresc sa-l dau spre inchiriere in regim hotelier. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)