avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz prezentare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz prezentare la succesiune

Cum sa procedez in cazul in care unul dintre mostenitorii legali (sotia supravietuitoare ) nu doreste sa se prezinte la notar pentru a finaliza succesiunea. Ca si mostenitori mai sunt mama decedatului si sora acestuia. In data de 29 ian. se va implini 1 an de la deces. Declaratiile de acceptare sunt date dar sotia nu doreste sa mearga la notar. Poate sotia sa-si ia bunurile (daruri de nunta - mobila) din casa in care a locuit cu decedatul (actualmente locuieste doar mama acestuia), inainte de demnarea actelor si eliberarea certificatului de mostenitor?
Crede-ti ca prin instanta se poate se poate castiga si partea sotiei? Sotul a devenit mostenitor inainte de deces cu o luna (mama si sora au cedat in favoarea dansului) si a fost casatorit doar de un an?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:50, 25 Ianuarie 2010
Categoric ca in instanta se vor lamuri lucrurile, iar sotia isi va mosteni sotul in cote legale intrand in concurs cu celelalte categorii de mostenitori.
buna ziua!
sotia supravietuitoare are un dr special de mostenire asupra bunurilor mobile care au apartinut gospodariei sotilor ( daruri de nunta+ mobila).
dc procedura nu se poate finaliza la notar, atunci ea se va finaliza pe cale de instanta judecatoreasca.
notarul va suspenda in aceste conditii procedura natariala.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters97658, utilizator
Sotii au locuit impreuna cu mama decedatului in casa parinteasca casa care a fost mostenita, nu au muncit dansii la ea......
Nu conteaza daca nu au muncit la casa. Asta e si ideea la mostenire, ca primesti ceva la care nu ai contribuit.

Nu conteaza ca erau casatoriti doar de un an.

Instanta o sa dea tuturor mostenitorilor partea care li se cuvine legal, aceeasi care ar fi fost data si la notar, daca se intelegeau amiabil.
Fiecare mostenitor va primi drepturile conferite de lege.
Poate ca la instanta ar merge mai repede decat la notar daca totul merge atat de greu la notar.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Dreptul sotului supravietuitor cri -cri cri -cri Buna ziua! As dori sa stiu ce cota imi revine din vanzarea masinii achiztionate in timpul casatoriei, in cazul in care parintii si sora au pretentie la partea ... (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)