avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotului supravietuitor

Buna ziua!
As dori sa stiu ce cota imi revine din vanzarea masinii achiztionate in timpul casatoriei, in cazul in care parintii si sora au pretentie la partea lor. Ce se intampla cu bunurile din gospodarie - atat cele obtinute impreuna cat si cele ce erau dobandite de sotul meu in timpul primei casatorii.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 08:38, 11 August 2009
Dvs. veti imparti impreuna cu parintii daca nu exista si descendenti. Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;
Daca veniti la mostenire impreuna cu ambii parintii si sora celui decedat, dumneavoastra va revine o cota de 1/3 din masa succesorala. In cazul bunurilor dobandite in timpul casatoriei, duymneavoastra va revine 1/2+1/3x1/2, adica 4/6 din aceste bunuri.
Conditia ca parintii si sora sa vina la mostenire esrte aceea ca sotul decedat sa nu aiba descendenti (copii).
Ce drepturi am totusi asupra lucrurilor din casa - atat comune cat si cele pe care le avea sotul dinaintea casatoriei?
Conform reglementarilor in vigoare, sotul supravietuitor are urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu celelalte clase de mostenitori legali sau in lipsa rudelor din cele patru clase
- un drept special asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta
- un drept special de abitatie asupra locuintei comune a sotilor.

In afara de cota din mostenire, sotul supravietuitor are dreptul la bunurile mobile si la obiectele care exista in gospodaria comuna a sotilor. Pentru aceasta se cer intrunite doua conditii: defunctul sa nu fi lasat toate aceste bunuri, in timpul vietii, prin donatii sau legate, altor persoane si sotul supravietuitor sa nu vina la mostenire in concurs cu descendentii defunctului.

Prin mobilele si obiectele gospodariei se inteleg bunurile care serveau la mobilarea locuintei (mobilier, televizor, covoare etc) si obiectele care, prin natura lor sunt destinate a folosi uzului casnic (aragazul, frigiderl, masina de spalat, aspiratorul etc) si care au fost folosite efectiv de soti, conform nivelului lor de trai. Nu intra in aceasta categorie: bunurile care nu pot fi folosite in gospodarie prin natura lor (automobilul, motocicleta, pianul etc), obiectele care au valoare deosebita si care nu pot fi afectate gospodariei (obiectele de arta, bijuteriile de mare valoare etc), bunurile care au fost achizitionate in alt scop decat cel al folosintei comune (obiecte de uz personal, inclusiv ale defunctului, obiecte sau bunuri destinate investitiilor etc) precum si bunurile afectate gospodariei taranesti (animalele de munca si de productie precum si unelte specifice ale gospodariei taranesti).

In ce priveste darurile de nunta, sotul supravietuitor are dreptul de mosteni numai acele daruri care au fost oferite ambilor soti, nu si asupra celor oferite numai defunctului, care sunt asimilate bunurilor proprii, intrand astfel in masa succesorala.
cri -cri a scris:

Ce drepturi am totusi asupra lucrurilor din casa - atat comune cat si cele pe care le avea sotul dinaintea casatoriei?

Bunurile comune ale sotilor se impart la 2, jumate se presupune ca apartine exclusiv sotului supravietuitor, jumate intra in masa partajabila.
Bunurile proprii ale sotului decedat intra integral in masa partajabila.
Bunurile proprii ale sotului supravietuitor nu intra in masa partajabila.
In nici o varianta sotul supravietuitor nu devine automat unic mostenitor ci numai daca copii renunta la succesiune in favoarea lui.
Obligatoriu trebuie deschisa succesiunea.
Faptul ca ati locuit in casa inseamna acceptare tacita a succesiunii.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale defunctului, dreptul sotului supravietuitor asupra lor tata1234 tata1234 Buna ziua, tuturor! Poate ma va lamuri cineva cu privire la urmatoarea speta. Ce sa intampla cu bunurile proprii ale defunctului, achizitionate inainte ... (vezi toată discuția)