avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cadru legal salarizare în Ro, pentru 5 ani munciti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cadru legal salarizare în Ro, pentru 5 ani munciti în UK.

Bună ziua! Dacă am lucrat legal 5 ani în UK (2015-2020) și am adeverințe care să ateste acest lucru, se calculează aceşti ani la treapta de salarizare în Ro? Am de asemenea si 4 contracte pe vas de croazieră. Acestea se calculează? Mi s-a spus la secretariat că doar la vechimea în muncă se adaugă, adică va conta la vârsta pensionării, dar nu si la treapta de salarizare. Ştie cineva cadrul legal?
Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2023
Olcootza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 26 Martie 2023
Secretariat unde, bugetar sau privat angajatorul?
Bugetar. CJRAE, deci învățământ.

Cornel Vasile a scris:

Secretariat unde, bugetar sau privat angajatorul?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare...art 10 alin.7 din Legea nr.153/2017.
Mulțumesc mult, dar caut o informație care să specifice că e luată în considerare și munca în străinătate.

Cornel Vasile a scris:

Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare...art 10 alin.7 din Legea nr.153/2017.

a) pentru vechime in munca :
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

b) pentru stagiu de cotizare
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere in romania a vechimii in munca in r.moldova Dasha Dasha Am lucrat ca contabil in R.Moldova timp de 10 ani. Apoi am capatat cetatenia Romana, mi-am schimbat locul de trai in Bucuresti unde am lucrat ca contabil 12 ... (vezi toată discuția)
Vechime munca din anglia monystoita88 monystoita88 Buna seara, am lucrat 6 ani ca medic in Anglia ( dupa 4 ani de vechime in Romania). Momentan lucrez in Romania, insa sunt incadrata la prima gradatie , adica ... (vezi toată discuția)
Anii de munca lucrati in anglia (2004-2019) se considera la vechimea ... titidorobantu titidorobantu Anii de munca lucrati in Anglia (2004-2019) se considera la vechimea in munca in Romania? (vezi toată discuția)