avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plasament in regim de urgenta minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plasament in regim de urgenta minor

Buna ziua,

Am nevoie de putin ajutor legat de masura numita plasament in regim de urgenta minor.
Parintii sunt divortati, exista autoritate parentala comuna iar domiciliul copilului este la mama.

Conform legii 272/2004 art 68 se poate dispune aceasta masura de protectie speciala cu caracter temporar in cazul in care copilul este abuzat, neglijat sau supus oricărei forme de violenţă.

Din pacate mama copilului neglijeaza copilul, exista si violenta fizica cat si emotionala situatie care a fost semnalata DGASPC institutie care a deschis actiune in instanta solicitand impunerea acestei masuri de protectie temporara numita plasament in regim de urgenta.
Forma legala prin care se impune aceasta masura este ordonanta presedentiala conform cod procedura civila art 998.

Intrebarea mea este: ce se intampla cu acest copil abuzat in cazul in care intra in vigoare aceasta forma de protectie mai sus mentionata?

Conform aceluias art 68 din legea 272/2004 alineat 5 stim doar ca, si acum citez din lege:

"Pe toată durata plasamentului în regim de urgenţă se suspendă de drept exerciţiul drepturilor părinteşti, până când instanţa judecătorească va decide cu privire la menţinerea sau înlocuirea acestei măsuri şi cu privire la exercitarea drepturilor părinteşti. Pe perioada suspendării, drepturile şi obligaţiile părinteşti privitoare la persoana copilului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către persoana, familia, asistentul maternal sau şeful serviciului de tip rezidenţial care a primit copilul în plasament în regim de urgenţă, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului."

Tatal biologic care de fapt nu se face vinovat de neglijenta sau abuz asupra minorului va fi cel caruia i se va incredinta acest copil bineintes daca este dispus sa isi asume aceastea obligatie?

Respectivul tata trebuie sa faca vreun demers juridic anterior intrarii in vigoare a respectivei masuri de protectie pentru a evita trimiterea in plasament la un asistent maternal a copilului?

Intreb pentru ca acest lucru dorim sa il evitam in contextul in care aceasta masura poate crea o anumita trauma emotionala respectivului copil.
Mai mentionez si faptul ca anterior acestui coflict tatal si copilul au avut o relatie foarte stransa insa ulterior pe fondul conflictului dintre cei doi adulti copilul prezinta semne de alienare parentala deoarece refuza sa mai comunice cu tatal biologic.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Aprilie 2023
RAMAV, utilizator

Alte discuții în legătură

Plasament in regim de urgenta RADUGABY RADUGABY Va rog sa ma indrumati unde ar trebui sa merg pt ai da bunicii tutela copiilor respectiv 3 ani si 4 ani deoarece ambi parinti sunt arestati. daca nu se face un ... (vezi toată discuția)
Venit copil GabrielC93 GabrielC93 Am o nepotica care urmeaza sa implineasca doi anisori. Situatia ei este mai delicata, deoarece mama ei are 17 ani si nu e interesata de ea, iar tatal nu a ... (vezi toată discuția)