avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... De ce este evaziunea fiscala o fapta penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

De ce este evaziunea fiscala o fapta penala?

Legea penala este definita de Codul Penal (lege 286/2009), unde zice la art. 1 punct 2). si la art. 2. punct 2). ca orice fapta penala trebuie sa fie enumerata in aceasta lege si ce nu este enumerata aici automat nu poate fi pedepsit cu inchisoare. Fapta de "evaziune fiscala" nu este definita in codul penal, de loc, este doar mentionat in Codul de Procedura Penala (legea 135/2010) unde este descris abordarea autoritatilor in cazul acesteia, insa nu este definit ce inseamna aceasta infractiune.

Evaziunea fiscala este definita de legea 241/2005 unde sunt descrise diferite forme al acesteia, categorizate ca si infractiuni pedepsite cu diverse pedepse de la amenzi penale pana la timp de inchisoare. Aceasta lege nu face nici o referinta la faptele penale enumerate in codul penal care ar alcatui baza acestor infractiuni complexe, dar nici codul penal nu include legea 241/2005 ca anexa suplimentara in domeniul penal. Astfel legea 241/2005 contrazice direct prevederile din art.1(2) si art.2(2) al codului penal, in care sunt enumerate si pedepsite cu inchisoare fapte care nu sunt prevazute de codul penal.

Cum este posibil asa ceva si de ce s-ar incadra evaziunea fiscala in legea penala?
Apare enumerata evaziunea fiscala in Codul Penal la art 112 indice 1. Si toate legile trebuie privite ca fiind interconectate intre ele.
Cititi si Legea pentru punerea in aplicare a Codului Penal, poate o sa intelegeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fără autorizatie George199504 George199504 Lucrez particular in construcții fara autorizație, ce pot pati daca sunt prins, multumesc (vezi toată discuția)
Evaziunea fiscala in ncp dulshe dulshe pe noul cod penal care e incadrarea la contrabanda si evaziunea fiscala -? (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie ariana03 ariana03 Buna ziua as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in cazul infractiunii de evaziune fiscala. va multumesc anticipat (vezi toată discuția)