avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului

Buna ziua. In calitate de proprietar, in luna decembrie 2022 am inchiriat un apartament de 3 camere. In aprilie 2023 am dat notificare cf contract, denuntand unilateral contractul. Chiriasa urma sa paraseasca apartamentul la 31 mai. Pe 27 mai 2023 m-a anuntat prin sms ca mi-a lasat cheile in cutia postala, apoi mi-a blocat numarul de telefon si nu mai reusesc sa dau de ea. Nu mi-a platit chiria pe luna mai (mi-a zis sa pastrez garantia in contul ultimei chirii), nu mi-a platit cheltuielile de intretinere pe aprilie, urmeaza si cele din mai, si apartamentul a fost lasat in stare mult mai proasta decat la inceput. Pe langa faptul ca ma voi adresa unui executor pentru chiria neplatita, as vrea sa stiu cum se face constatarea daunelor daca ea nu se prezinta la data incheierii contractului. De cati martori este nevoie, pot face eu singura procesul verbal in care sa documentez cu poze mizeria si stricaciunile? Atasez ulterior procesului verbal si toate cheltuielile pe care le voi avea pentru a aduce apartamentul in starea in care era inainte de inchiriere? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
ralucagr, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inchirierea locuintei a fost realizata prin incheierea de contract de locatiune cu clauze reciproc asumate?
Puteti incheia proces verbal constatare cu martori
Puteti realiza fotografii care eventual sa fie apreciate drept probe de catre autoritati
Constatarea prejudiciului/daunelor le puteti face prin expertiza tehnica
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Puteți realiza fotografii ale imobilului și puteți apela la un expert care să facă constatarea daunelor - iar în cazul în care fostul locatar nu va fi de acord cu plata daunelor, le puteți folosi ca probă în instanță.

În privința procesului-verbal, chiar redactat în fața unor martori, puterea probatorie a acestuia este discutabilă (dacă chiriașul nu plătește și veți apela la instanța de judecată, va fi greu de convins instanța că un astfel de proces-verbal a fost redactat în mod imparțial).

De asemenea, mai există și procedura asigurării probelor, prevăzută de art. 359 alin. (1) Cod procedură civilă: Oricine are interes sa constate de urgenta marturia unei persoane, parerea unui expert, starea unor bunuri, mobile sau imobile ori sa obtina recunoasterea unui inscris, a unui fapt sau a unui drept, daca este pericol ca proba sa dispara ori sa fie greu de administrat in viitor, va putea cere, atat inainte, cat si in timpul procesului, administrarea acestor probe.
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
Gabriel Ciurea, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procesul verbal de constatare a pagubelor intocmit de dvs si.un martor la care adăugați fotografii cu starea imobilului are valoarea unui înscris sub semnatura privata care poate fi folosit cu succes în instanta în cadrul.probei cu inscrisuri.Problema nu se pune dacs aveți castig de cauza ci dacă aveți ce executa de la fosta chiriașa.. Căutați un avocat cu experienta din zona dvs .Succes.
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problemele care se pun sunt urmatoarele: 1. Contractul era înregistrat la organele fiscale, ați plătit impozit?
2. Bun, faceți fotografii acum cu stare imobilului. Aveți poze de la momentul închirierii, puteți sa dovediți ca starea imobilului de acum nu este la fel ca în momentul închirierii și ca au fost provocate de fostul chiriaș?
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pornind de la cele ce a spus dl avocat, dupa ce depasiti starea de revolta a momentului, faceti un bilant daca merita sa va aventurati intr-un proces, care nu e gratis si la sfarsitul indepartat sa va ofere posibilitatea de a nu recupera cheltuielile ocazionate si posibilitatea de a trece pe pierderi daunele suferite si a va multumi cu garantia chiriasului. Pana la urma viata merge inainte. Orice activitate are si un risc ce trebuie asumat. Succes!

Alte discuții în legătură

Ce ar trebui să fac în cazul în care chiriașul vrea să plece mai devreme, dar mi-a distrus parțial pereții? Florp Florp Buna ziua La inceputul acestei luni am primit o notificare scrisa de la chiruas ca vrea sa rezilieze contractul inainte de termen , mai precis cu data de 1. ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie dupa rezilierea contractului de inchiriere gratiera22 gratiera22 Am avut un contract de inchiriere a unui imobil cu o firma. Dupa 5 ani, chiriasul a cerut rezilierea contractului. La incheierea contractului am cerut si ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)