avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROBLEME CONTRACT RENTA VIAGERA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROBLEME CONTRACT RENTA VIAGERA

Am incheiat in anul 2007, prin notariat, un contract renta viagera cu o persoana, in care ma obligam sa achit lunar o suma de bani pe tot restul vietii persoanei respective, urmand ca dupa decesul acesteia sa intru in posesia apartamentului pe care il poseda. Astazi am primit o citatie in care mi se aducea la cunostinta ca persoana m-a dat in judecata si doreste rezilierea contractului, intrucat nu am respectat contractul, adica nu i-am dat banii pe care trebuia sa-i inmanez lunar. Mentionez ca pe toata perioada scursa de la intocmirea contractului, i-am inmanat lunar, fara intarzieri si la data stabilita de comun acord, suma de bani stipulata in contract, dar fiind vecini de o lunga perioada de timp, nu am intocmit nici un act care sa confirme aceasta. Va rog sa ma ajutati cu un sfat
Cel mai recent răspuns: dumicris2002 , utilizator 08:48, 28 Ianuarie 2010
Buna ziua
In cazul particular al rentei viagere, legiuitorul, prudent, a stipulat in art. 1647 Cod civ.
"Singura neplata a termenelor*) expirate a renditei nu da drept celui in a carui favoare este infiintata sa ceara intoarcerea capitalului, sau reintrarea in posesiunea fondului instrainat. El are numai dreptul de a face sa se sechestreze si sa se vanda averea debitorului sau si a cere ca, neconsimtind debitorul, sa se reguleze, din produsul vinderii, o suma suficienta spre plata termenelor. "

Cu alte cuvinte cel cu care ati contractat va poate da in judecata pentru a va obliga sa faceti din nou platile pentru care nu aveti dovada ca le-ati facut dar nu poate, pentru motiv de neplata, sa ceara rezilierea contractului.
Puteti sa invocati imposibilitatea morala de a preconstitui inscrisuri doveditoare pentru plati si sa cereti sa faceti dovada platilor altfel decat prin inscrisuri (cu martori ori prezumtii) insa e greu de crezut ca instata va incuviinta o astfel de proba.
Data viitoare poate va amintiti vorba ca o chitanta netrecuta pe hartie nu valoreaza nici cat hartia pe care putea fi scrisa.
buna dimineata!
dvs trebui a depuneti intampinare, trebuie sa probati in fata instantei de judecata ca v-ati indeplinit obligatiile asumate in contractul de renta viagera.
va trebui sa probati cu martoi acest aspect.
Sau cu copii de pe inscrisuri care sa ateste ca ti facut acele plati, daca modul de plata nu a fost altul, adica direct si fara martori.
Va mutumesc pentru sfat, deci exisa o cale de rezolvare pozitiva, am sa angajez un avocat. va doresc multa sanatate, cristian.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare rente viagere pe durata procesului de reziliere a contractului de vanzare cumparare Timeea79 Timeea79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O familie a incheiat un Contract de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Reziliere notariala contract vanzare-cumparare uri uri In ce conditii se poate rezilia la notar un contract vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere, constand intr-o suma lunara pe care vanzatorul urma sa o ... (vezi toată discuția)