Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curatela fara acceptul persoanei in nevoie

Buna ziua.
Mama mea in varsta de 75 de ani manifesta simptomele unor tulburari psihice diagnosticate cu multi ani in urma, dar netratate pt ca la vremea respectiva nu puneau probleme. Are inca discernamant , dar sunt din ce in ce mai dese momentele cand anticipeaza complet eronat efectele deciziilor pe care le ia, nu realizeaza ca din veniturile ei nu se poate intretine pe sine, apartamentul din Bucuresti si casa de la tara in acelasi timp, refuza (de 3 ani!) vizita la medic/policlinica sau analizele pt bolile pe care le are, si s-a insingurat complet din 21 mai 2023.
In aceste conditii ma gandesc ca pt ea ar fi mai potrivita instituirea curatelei ca un prim pas, fiindca oricum in ultimii 4 ani eu i-am achitat toate facturile si i-am trimis curierii la domiciliu cand avea nevoie de ceva mai greu de cumparat.
Mama refuza de 2-3 luni sprijinul meu, considera ca se poate descurca singura desi a trecut toate facturile pe care le achitam eu in grija surorii mele care nu mai locuieste in tara de 20 de ani, m-a alungat de la domiciliu de teama ca "mi s-au facut vraji" si asa mai departe...
Intrebarea este:
pot cere instituirea curatelei fara acordul mamei, in conditiile in care stiu ca dansa a fost cativa ani la rand pacienta intr-un spital de psihiatrie si as vrea sa obtin de la acel spital dovada internarilor succesive care au dus la pensionarea mamei pe caz de boala?
Ultima modificare: Vineri, 2 Iunie 2023
AnaGulojana, utilizator
Cel mai recent răspuns: AnaGulojana , utilizator 10:26, 2 Iunie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Curatela nu poate fi instituită fără consimțământul mamei dvs. deoarece instituirea curatelei presupune existența discernământului, motiv pentru care art. 182 alin. (2) Cod civil dispune expres: „Curatela nu se poate institui decât cu consimțământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimțământul nu poate fi dat”.

Din descrierea situației dvs., o măsură eficientă poate fi instituirea consilierii judiciare.
Buna ziua.
Va mulțumesc mult pt răspuns.
Ceea ce propuneți dv este cea mai bună soluție pt moment , în condițiile expuse de mine.

Gabriel Ciurea a scris:

Bună ziua,

Curatela nu poate fi instituită fără consimțământul mamei dvs. deoarece instituirea curatelei presupune existența discernământului, motiv pentru care art. 182 alin. (2) Cod civil dispune expres: „Curatela nu se poate institui decât cu consimțământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimțământul nu poate fi dat”.

Din descrierea situației dvs., o măsură eficientă poate fi instituirea consilierii judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate prin act notarial?- tutela maria1956 maria1956 Hristos a inviat! De 20de ani eu ma ocup de parintii mei (cumparare: med.,vizite la medic in orasul de resedinta sau in Bucuresti, sau pe perioada ... (vezi toată discuția)
Intampinare la cerere de curatela gik gik Buna seara, am depus pentru mama mea care este persoana cu handicap grad 1,o cerere in care solicitam sa-i fiu curator. mama mea a primit de la judecatorie o ... (vezi toată discuția)
Impas xeni xeni nici nu stiu cu ce sa incep suntem in indiviziune succesorala in urma decesului mamei mele in anul 1993, cinci frati si tatal nostru. in anul 2006, mai ... (vezi toată discuția)