avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile bolnavilor cronici și mamelor care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile bolnavilor cronici și mamelor care alăptează la ...

Drepturile bolnavilor cronici și mamelor care alăptează la licul de muncă.

Există articole de lege, în virtutea cărora bolnavii cronici și manele cu copii mici pot refuza efectuarea unor delegații, deplasări în scop de muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 11 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista niciun tex de lege in aceasta privinta... Salariatele care alapteaza nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat.

Muncile în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt următoarele:
a) colectarea, transportul şi depozitarea dejecţiilor menajere, umane, animaliere;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) săpatul şanţurilor;
d) încărcatul sau descărcatul cu lopata al diverselor produse;
e) ridicarea unor greutăţi mai mari de 10 kg;
f) munca în condiţii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.
Și articole care descriu condițiile minime asigurate de angajator în cazul acestor angajați? Concret mă gândesc la pauza pentru alăptat, condiții de transport, regim de lucru în deplasare/delegație. Cum se asigură transportul unei mame care alăptează pe un autocar, într-o călătorie de sute de km? Cine supraveghează copilul cât timp mama lucrează în delegație? Se asigură cazare, transport pentru o întreagă familie?
Ce condiții se asigură unor persoane cu afecțiuni locomotorii, degradare musculară în același mod de transport? Cine își asumă răspunderea dacă devine inapt pentru muncă tocmai în delegația forțată, din cauza condițiilor de transport?
Nu exsita text de lege pentru condiții de transport, regim de lucru în deplasare/delegație.

Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. daca sunt insarcinata,angajatorul ma poate obliga ... Raluca72 Raluca72 Buna ziua. Daca sunt insarcinata,angajatorul ma poate obliga sa lucrez sambata si sa fac ore suplimentare? (vezi toată discuția)
O femeie însărcinată poate lucra la temperaturi de 12-14 grade? Ela_1 Ela_1 Sunt însărcinată și lucrez la casieria unui market(stau in aceeași poziție, fără a mă mișca). Iarna trecuta am trecut-o cu temperaturi de la 9 grade ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si lucrez ce trebuie sa fac??? lery lery trebuie sa duc ceva acte la locul de munca ???pentru ca lucrez intr-o firma privata si nimeni nu-mi spune nimic (vezi toată discuția)