avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Am o dilema si am nevoie de ajutorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Am o dilema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. ...

Buna ziua! Am o dilema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Fac parte de putin timp din comitetul executiv al unui bloc si m-am lovit de cateva lucruri pe care nu stiu cum sa le gestionez:
- cum se realizeaza efectuarea platii pentru persoanele ce isi inchirieaza imobilul in regim Airbnb (intretinere). Sunt plati aditionale in functie de nr. persoanelor si de durata lor de sedere ?
- ce masuri se pot lua pentru proprietarii ce declara un numar mai mic de chiriasi decat cel real ( ex. 5 in loc de 8 persoane )
- in functie de numarul de camere al unui imobil (ex 3 camere), exista
un numar maxim de persoane ce pot locui cu chirie in acel imobil ?
- daca proprietarul unui apartament are nevoie de aprobarea comitetului executiv pentru a-si inchiria apartamentul in regim Airbnb;
- se poate inchiria o parte comuna din tereasa unui bloc, avand in vedere ca sunt si garsoniere locuibile, (de ex: un locatar a cumparat un imobil pe tereasa blocului si vrea sa inchirieze din suprafta terasei din fata garsonierei. Suprafata este pe coltul blocului, nu incomodeaza accesul altor persoane pe suprafata terasei.

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:49, 12 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Proprietarii care inteleg sa inchiorieze apartamentele ,conform disp L nr 196/2018 detin obligatia legala sa anunte asociatia de proprietari, in cel mult zece zile de la semnarea actelor, cu privire la cine sunt sunt noii ocupanti ai respectivelor apartamente
Trecerea unui apartament de locuit in regim hotelier se poate face doar cu acordul asociatiei de proprietari.
Daca asociatia de proprietari,vecinii au acceptat activitatea hoteliera in imobilul de locuit in comun,se incheie un protocol/un contract/o intelegere cu proprietarii apartamentului respectiv (hotel) in care se stabilesc drepturi, obligatii, clauze.
[ link extern ] /
2-:Legiuitorul nu a prevazut dreptul in favoarea asociatiei de proprietari sa aplice sanctiuni-altele decat cele preb de disp L nr 196/2018
Prin Ordinul nr 510/2022 al Ministrului Antreprenoriatului și Turismului s-au introdus noi obligații pentru persoanele fizice care închiriază apartamente în regim hotelier.
Pentru a putea desfasura activitatea de inchiriere in regim hotelier, prin intermediul aplicațiilor AirBNB, Booking sau prin intermediul altor aplicatii, proprietarii sunt obligati sa obtina un certificat de clasificare.
3-
se poate inchiria o parte comuna din tereasa unui bloc, avand in vedere ca sunt si garsoniere locuibile,

Sunt 2 probleme distincte terasa parte comuna si garsoniere
4-
un locatar a cumparat un imobil pe tereasa blocului

Este neclar cum exista edificat un imobil pe terasa blocului
Reveniti cu date relevante
Conform disp L nt 196/2018 partea comuna de condominiu poate fi utilizata exclusiv de catre un proprietar,prin incheierea de contract de locatiune sau de folosinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ca asociatie de propietari pot plati impozit doar ... alex_alex58 alex_alex58 Buna ziua, ca asociatie de propietari pot plati impozit doar pentru o suma de bani provenita din chirii , pentru plata facturilor ?. Mentionez doar pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc intr-un bloc in care toti titularii apartamentelor ... nspinu2012@gmail.com nspinu2012@gmail.com Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc in care toti titularii apartamentelor sunt proprietari, iar un proprietar s-a scos de la intreținere și a inchiriat ... (vezi toată discuția)
Acces restrictionat terasa bloc locuinte RAAL123 RAAL123 Buna ziua Multumesc de la bun inceput celor care isi fac timp sa citeasca acest mesaj si sa ma ajute cu un raspuns. Locuiesc la et 7/8 si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)