avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Sunt medic stomatolog. Am plecat din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Sunt medic stomatolog. Am plecat din Romania in 1977. ...

Buna ziua,
Sunt medic stomatolog. Am plecat din Romania in 1977. La plecarea din tara nu mi s-a eliberat cartea de munca ci o adeverinta.
Adeverinta a fost eliberata de catre Consiliul Populr Judetean Ilfov, Directia Sanitara. In acea adeverinta sunt mentionate urmatoarele: Perioada (1973 - 1977), Locul de munca, Functia (medic stomatolog). Nu se mentioneaza slariul primit. Din aceata cauza, nu am putut primi pensia de medic stomatolog, ci o "pensie comunitara", atunci in valoare de 80 lei pe luna.
Am cautat asiduu cartea de munca la numeroase birouri, institutii si arhive, dar fara succes. In final, mi s-a spus ca niste inundatii la spitalul care ar fi trebuit sa detina cartea mea de munca (si care nu mai exista) au distrus o parte din documente si ca este posibil ca printre ele sa se fi altat si cartea mea de munca.
Se pare ca legea prevede posibilitatea de reconstituire a cartii de munca, dar nu cunosc procedura.
Pe de alta parte, ma intreb daca exista o isntanta care a mostenit actele Directiei Sanitare a Consiliului Populr Judetean Ilfov.
Orice sugestie sau informatie va fi binevenita.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jvh , utilizator 03:24, 23 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Reconstituirea vechimii in munca (in cazul in care s-a pierdut carnetul de munca) se face pe baza adeverintelor de vechime, intocmite de catre angajatori/lichidatorii acestora in cadrul carora s-a prestat activitate in baza contractelor individuale de munca sau de catre inspectoratele teritoriale de munca pe baza unei cereri insotita de urmatoarele documente :
- Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat pierderea carnetului de munca;
- copie C.I.

2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului sa mergeti la toti angajatorii, care sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011- numai angajatori din sectorul privat -, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei.
Mulțumesc domnule Cornel Vasile pentru atenția acordată și pentru răspunsul trimis.
Din păcate, răspunsul standard nu se referă la problema mea.
In cazul meu este vorba de o carte de muncă distrusă de ape. Ambele instituții la care am lucrat în România, au fost desființate și au dispărut fără urmă. Deci nu pot obține acte de la foștii angajatori sau lichidatorii lor. Am colindat timp de ani de zile pe la toate instanțele pe care le menționați și la multe altele.
Tot ce mi s-a eliberat la plecarea din țară este o adeverința oficială, care specifică datele, instituțiile și poziția la/în care am lucrat. Pentru că nu figurează remunerarea, nu mi s-a acordat o pensie corespunzătoare cu poziția deținută și cu munca depusă în România (deși în anii '70 salariile erau standard pe economie, deci n-ar trebui să existe nelămuriri în privința remunerării mele în acei ani). Am primit în schimb o "pensie comunitară" în valoare de 80 lei.
Oare în acest caz, s-ar putea reconstitui cartea de muncă pe baza acelei adeverințe ? Este un act oficial, cu stampile, semnături și timbre și este singurul act care se elibera atunci la plecarea din țară. Bănuiesc ca acest tip de act este cunoscut și nu sunt eu singurul caz de acest fel.
Ce alt recurs as putea să am?
Va mulțumesc din nou.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre ce institutii este vorba?

Modalitatile legale de reconstituire, fie ca va convine , fie ca nu, sunt cele mentionate de mine in mesajul anterior.

Carnetul de munca nu se mai poate reconstitui, intrucat la 01.01.2011 a incetat folosirea acestora prin abrograrea Decretului nr.92/1976.

În situațiile în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, în carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare nu sunt înregistrate drepturile salariale, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul minim pe țară, în vigoare în perioada respectivă.

Adeverinta de care vorbiti peste un act privind recunoasterea vechimii in munca ..dvs va trebuie nu vechimea, ci completarea acesteia cu salariile din perioada in cauza.

Puteti promova o actiune in instanta solicitând săv i se reconstituie vechimea în muncă pentru perioada respectiva cu salarii.
Încă odată mulțumirile mele.
Instituțiile la care am lucrat ca medic stomatolog sunt:
1. Dispensarul Medical Zăpodeni, Județul Vaslui
2. Spitalul Periș, Județul Ilfov
Instanța care a eliberat adeverința la care m-am referit este:
Consiliul Popular Județean Ilfov, Direcția Sanitară
Dispensarul din Zăpodeni nu răspunde la niciun fel de apel.
Spitalul Periș nu mai exista, a fost transformat în casă de bătrâni. Am foast acolo, dar pretind că nu au acte lăsate de spital.
Am fost la două instituții din Județul Ilfov, nu mai țin minte numele, și mi s-a spus ca nu se găsește cartea mea de muncă.
Pe adeverință scrie că a fost eliberată "conform evidențelor aflate în păstrarea noastră". Deci dacă cineva a moștenit "evidențele" Consiliului Popular Ilfov, s-ar putea sa le mai dețină.. Dar căutarea unei instituții care să dețină aceste "evidențe" s-a soldat cu eșec.
M-ar interesa de asemenea ce presupune promovarea unei acțiuni în instanță și cui mă pot adresa în acest scop. Dumneavoastră vă ocupați de asemenea cazuri, sau cunoașteți pe cineva care se ocupă?
Cu mulțumiri,
J.H.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am pierdut cartea de munca cum procedez? o mai pot recupera si ... dinu154 dinu154 AM PIERDUT CARTEA DE MUNCA CUM PROCEDEZ.O MAI POT RECUPERA SI DE UNDE. (vezi toată discuția)
Soțul meu a pierdut carte de munca și adeverințele adică ... vasiledinu vasiledinu Soțul meu a pierdut carte de munca și adeverințele adică tot dosarul pentru pensie va rog sa-mi spuneți ce trebuie sa facem. Va mulțumesc. (vezi toată discuția)
Cum pot afla in totalitate anii de vechime in munca ,in cazul ... Niculescu Adriana Niculescu Adriana Cum pot afla in totalitate anii de vechime in munca ,in cazul in care cartea de munca nu mai poate fii găsită ,adică sa pierdut.? (vezi toată discuția)