avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat

Buna ziua,
am urmatoarea speta, referitor la calcului consumului mediu de energie electrica, pentru anul 2021, pentru un loc de consum (implicit a pretului kwh):
1. am cumparat un apartament in luna iunie 2021, furnizor energie electrica Enel;
2. Am schimbat furnizorul in august 2021 cu Electrica.
Electrica refuza sa calculeze media consumului lunar pentru anul 2021 tinand cont de intervalul ianuarie - decembrie 2021 (deci inclusiv consumul de la Enel, informatii la care are acces) si calculeaza media tinand cont DOAR de intervalul august-decembrie 2021, deci cat am fost client Electrica.

A. Daca se se calculeaza media tinand cont de ianuarie - decembrie 2021 (asa cum solicit eu), rezulta un consum mediu lunar de aprox 100 kwh
B. Prin modul de calcul al Electrica (august - decembrie 2021) rezulta un consum mediu lunar de peste 300 kwh.

ANPC considera ca Electrica are dreptate.

Eu vin cu intrebarea: care este varianta corecta si legala de calcul: A sau B?

Daca am dreptate, si varianta corecta este A, sunt interesat sa angajez un avocat pentru a imi obtine drepturile in instanta, inclusiv legat de raspunsul ANPC.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdan.sb , utilizator 18:37, 29 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ati devenit client electrica in august, istoric la ei tot de atunci, aveti media august decembrie.
Daca vechii proprietari foloseau 1000 de kw, tot la fel voiati sa va calculeze media, din ianuarie?
Pana in iunie nici nu erati proprietarul ap cu pricina.
La electrica ati consumat in medie de 300, atat platiti, la acel tarif, asa e si logic si corect
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns dar intrebarea mea am postat-o pe avocatnet, in speranta ca cineva de pe forum cunoaste OUG 27/2022 si poate sa isi exprime un punct de vedere profesional referitor la situatia descrisa de mine, raportat la actul normativ citat.
Dpdv al logicii, exista istoricul consumurilor lunare la "operatorul de distributie", la care face referire inclusiv Electrica, deci ei au acces la consumul ianuarie - decembrie 2021, iar in opinia mea, media anului 2021 inseamna tocmai sa se tina cont de tot anul.

PS
Si daca vechii proprietari ar fi consumat 1000 kwh, da, as fi vrut sa se tina cont, intrucat eu asa consider corect si logic, dar repet, aici este vorba de aplicarea unui act normativ.

Multumesc inca odata
Sesizati in scris si anre, poate va dau un raspuns care sa va convina.

OUG 119/2022 prevede două trepte de consum, în funcție de care se definesc categoriile de plafonare, pe baza consumului mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021.

Categoria 1: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 a fost între 0-100 kWh inclusiv. În acest caz, consumatorii casnici beneficiază de o plafonare a prețului final facturat la energia electrică de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

Categoria 2: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 s-a situat între 100,01 – 300 kwh. În acest caz, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, se plătește prețul final plafonat de maximum 0,8 lei lei/kWh, cu TVA inclus, iar consumul care depășește 255 kWh se facturează fie la prețul din contractul de furnizare al fiecărui consumator, fie ca sumă dintre componenta de achiziție a energiei, componenta de furnizare și tarifele reglementate (se aplică prețul cel mai mic dintre cele două, deci cel mai avantajos pentru consumatorul final de energie).

Prețul final facturat prevăzut pentru categoriile de mai sus se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților casnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022 sau pentru clienții casnici care nu au istoric în anul 2021 la furnizor, prin raportare la consumul lunar realizat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
ANRE raspunde evaziv, ca majoritatea institutiilor din Ro....
Si nu astept un raspuns care "sa imi convina". Vreau doar un raspuns obiectiv, BAZAT pe legislatie, repet pe care sper sa il gasesc aici, intr-o comunitate de profesioinisti

gi-jane2 a scris:

Sesizati in scris si anre, poate va dau un raspuns care sa va convina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 27/2022 energie electrică sile70000 sile70000 Buna ziua, Ma puteti, va rog, lamuri in legatura cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022? Fac parte din categoria clientilor casnici al caror ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! nu am înteles,atat la curent cat si la gaz de refera ... doinaianoselmoiseanu@gmail.com doinaianoselmoiseanu@gmail.com Buna ziua! Nu am înteles,atat la curent cat si la gaz de refera la consum anual adica maxim 1000kwh la curent si 960 la gaz sau lunar? (vezi toată discuția)
Oug 27/2022 buna ziua, am primit mail de la enel ca beneficiez ... gi-jane2 gi-jane2 oug 27/2022 Buna ziua, am primit mail de la enel ca beneficiez de plafonare. Problema e ca se ia perioada de referinta consumul mediu pe 2021 cand nu s-a ... (vezi toată discuția)