avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru ong

Incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru al consiliului director al unui ONG
Buna seara, daca ai un IMM, poți fi și membru cu funcție de conducere într-un ONG? Și dacă da, poți să sponsorizezi ONG-ul prin formularul D177 din propriul IMM? Este incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru în consiliul director al unui ONG (nu presedinte, nu reprezentant legal)? Mulțumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:01, 1 Septembrie 2023
Nu consider ca exista o stare de incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru al consiliului director al unui ONG.
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
in primul rand sponsorul nu este persoana fizica ca intreprinderea ( SRL sau ce o fi) si beneficiare nu este persoana fizica ci persoana juridica. Si inteleg ca, daca la IMM=ul acela, din exprimarea "ai un IMM" probabil vreti sa spuneti ca e vornba de a fi asociat unic sau majoritar si a fi si adminstrator, intra=adevar se poate considera ca acea persoana fizica exercita controlul asupra acelui IMM. Insa in cazul ONG-ului, daca persoana fizica respectiva este doar membru in Consiliul Director dar nu are calitate de reprezentant legal, deja e puternic diluata posibilitatea de a se considera ca exercita controlul... ( mai putin daca, de exemplu, ar fi o asociatie din doar trei membri si ceilalti sunt soti sau rude sau afini in grad apropiat, sau daca ceilalti din COnsiliul Director sunt in asemenea relatii apropiate), Ca doar atunci s-ar pune problema aplicarii prin analogie, printr-o interpretare exensiva a textelor legale, prin metoda de interpretare logica si teleologica, a interdictiilor exprese. Mai mult, chiar daca s-ar putea considera ca acea persoana fizica exercita controlul de fapt asupra ambelor entitat, conteaza daca ii profita sau nu lui personal sau unor persoane apropiate ex. sot, ruda sau afini pana la gradul IV. Ca abia atunci ar putea fi de fapt probleme de legalitate a sponsorizarii, avand in vedere prevederile legale ce interzic autosponsorizarea si sponsorizarea reciproca. De exemplu sa nu fie banii din sponsorizare utilizati de catre acel ONG tocmai pentru a remunera acea persoana sau a ii plati cheltuieli tocmai ex. echipamente, cheltuieli de deplasare exclusiv sau in procent substantial pt el sau persoane apropiate lui... Sau sa nu fie alte elemente care sa sustina ideea ca prin acea dubla calitate a acelei persoane se ajunge ca faptic firma sponsor sa controleze ONG-ul sponsorizat ( in sensul de dirijeze, influenteze major alegerea obiectivelor , programului de activitate....) fapt expres interzis de Legea 32/1994. Ca un exemplu practic - este totusi OK daca firma ABC la care asociat si administrator este persoana X sponsorizeaza ONG=ul DEF care e club sportiv si unde unul dintre cei 30 de sportivi este fiul lui X si din sponsorizare se fac tricouri, se cumpare niste echipamente sportive si se suporta costul de deplasare la un campionat... dar deja evident nu mai este acceptabil cand din sponsorizare, trei sferturi merge pentru a ii cumpara echipament si a ii suporta cheltuieli de deplasare numai pentru fiul lui X, nu si pentru ceilalti sportivi.... deci e o analiza in concret de la caz la caz, nu una formala gen calitatea X in firma sponsor e sau nu compatibila cu calitatea Y in ONG-ul sponsorizat, si nu exista legal stabilite criterii cantitative care sa ajute la stabilirea clara a limitei dincolo de care iese din sfera legalitatii situatia din cauza influentei sau interesului material al unei persoane din conducerea sponsorului in activitatea entitatii sponsorizate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati?! camiha camiha Va supun atentie urmatoarea speta: Din Consiliul Director al unei ONG face parte o SRL, avand calitatea de PRESEDINTE Reprezentul legal al SRL-ului este ... (vezi toată discuția)
Conditiile deductibilitatii sponsorizarii AphisG AphisG Buna ziua, Intrebarea mea este legata strict de conditiile in care sponsorizarile sunt considerate deductibile. Din legea 32/1994 am concluzionat ca nu ... (vezi toată discuția)
Copil dansator într-o formație susținută de un ong. poate fi sponsorizat nominal, în vederea decontării cheltuielilor părinților cu deplasarea? Lovetodance Lovetodance In calitate de parinte a unei copile dansatoare dintr-o formatie de dans din cadrul unei asociatii din suma x sponsorizata de firma la care lucrez pot ... (vezi toată discuția)