avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariilor

Daca o societate nu plateste salariatii cateva luni de zile si apoi se inchide
( probabil se va declara falimentara, avand multe datorii) , salariatii au vreo sansa sa primeasca salariile restante ?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 20:54, 28 Ianuarie 2010
Da, salariatii sunt creditori priveligiati, dar va trebui intati deschisa procedura legala. Deasemenea exista fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale (legea 200/2006):
Art. 2. - Din Fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare, denumiţi în continuare angajatori în stare de insolvenţă.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede, in art. 48, ca „toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii” si ca, „in caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori”.
in cazul in care societatea mai functioneaza introduceti la tribunal actiuni in vederea recuperarii salariilor restante.
Multumesc pentru raspuns. Problema este ca societatea respectiva vrea sa ii oblige pe salariati sa isi dea demisia, si sa se angajeze la o firma noua , deschisa de acelasi patron, cu acelasi profil. In cazul acesta, isi mai pot recupera salariile?
Tot prin instanta, sfatul colegului @catalin ciobanu trebuie urmat.
Decat sa va angajati la el si sa aveti parte de acelasi tratament mai bine sa va concedieze, beneficiati de somaj pana gasiti alt loc de munca.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patronul nu mai are bani pentru plata salariilor alex68 alex68 Va rog, daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns. Patronul societatii la care lucrez afirma ca nu mai are bani pentru plata salariilor. Am aflat, de curand, ... (vezi toată discuția)
Salariile compensatorii de la fondul de garantare al statului simet simet O firma X a deschis procedura de insolventa la 1 ianuarie 2013. in luna februarie 2013 concediaza mare parte din salariati si apeleaza la fondul de ... (vezi toată discuția)
Ce este obligat angajatorul sa-mi plateasca in cazul inceperii procedurii de faliment? alex68 alex68 Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema. Situatia financiara a societatii la care lucrez este extrem de critica si se zvoneste ca ... (vezi toată discuția)