avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un decedat a lasat in urma datorii, cea mai apropiata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un decedat a lasat in urma datorii, cea mai apropiata ruda este ...

Un decedat a lasat in urma datorii, cea mai apropiata ruda este un var de gradul 2, i-a facut inmormantarea. Decedatul a lasat in urma o casa si o masina, datorii la CAR, la interlopi si probabil la banci pentru ca avea poprire pe salariu. Decedatul mai avea de impartit cu varul lui o casa care a apartinut mamei decedatului si mamei varului.

Intrebarile:

Cum afla varul cate datorii avea decedatul?
Daca datoriile depasesc valoarea proprietatilor mostenite, varul poate refuza statutul de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: PsiClaudiu , utilizator 20:19, 26 Octombrie 2023
1. inainte de deschiderea procedurii succesorale? nu poate
2. desigur. refuzul n-are nici o legatura cu valorile in discutie.
atentie, deschiderea procedurii implica acceptarea succesiunii de catre cel care a initiat-o
Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2023
adriandimitriu, utilizator


adriandimitriu a scris:

1. inainte de deschiderea procedurii succesorale? nu poate
2. desigur. refuzul n-are nici o legatura cu valorile in discutie.
atentie, deschiderea procedurii implica acceptarea succesiunii de catre cel care a initiat-o

Multumesc pentru raspuns, la punctul doi inca mai am o dilema. Daca refuzul statutului de mostenitor nu are nici o legatura cu valorile datoriilor asta inseamna ca poate mosteni datoriile chiar si fara statutul de mostenitor?
ciudata interpretare. daca refuza (se declara strain de mostenire) nu mosteneste, evident, nimic. nici bunuri sau valori, nici datorii.
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
adriandimitriu, utilizator
Ziceti dvs. ca cel care se considera mostenitor este “ var de gradul 2 “ . Daca cei doi ( varul si decedatul ) nu descind din frati/surori , nici nu este mostenitor legal , ultima clasa de mostenitori stabilita de lege este clasa 4 , formata din verii “ primari “ ai celui decedat . Doar daca are un testament s-ar pune problema existentei unor drepturi ...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce înțelegeți dvs, prin "văr de gradul 2"?

Mama decedatului și mama vărului (fiindcă ați vorbit despre ele mai sus) erau surori sau erau verișoare?
Dacă erau surori (rude de gradul 2) atunci cel în viață este văr primar cu defunctul (adică rudă de gradul 4) și are vocație la moștenirea defunctului.
Dacă erau verișoare primare (rude de gradul 4), atunci cel în viață este rudă de gradul 6 cu defunctul și nu are vocație la moștenirea legală. Nu-l moștenește dacă nu are un testament lăsat de defunct.

Întrebarea era dacă poate "refuza statutul de moștenitor". Dar, dacă nu e văr primar cu defunctul și nici nu are vreun testament, atunci nici nu are la ce să renunțe. (e străin de moștenire).
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Singura, fara rude maria1956 maria1956 ce se intampla cu bunurile unei persoane decedate care nu are frati, parinti ci doar veri primaride tata iar din partea mamei verisoare ale mamei ei. (vezi toată discuția)
Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var ... albin albin Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var drept de mult timp decedat a carui unica fiica a decedat recent se pare fara mostenitori inclusiv ... (vezi toată discuția)
Copiii varului primar decedat la succesiune Andrei384 Andrei384 Buna seara! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Singurii mostenitori ai unei rude sunt verii primari ai acesteia si o matusa.Unul din acesti veri primari a ... (vezi toată discuția)