avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu neefectuat-demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu neefectuat-demisie

Bună ziua. Am următoarea situație cu angajatorul.
Lucrez din 2019 iar astăzi mi-am dat demisia. Dintr-o eroare a lor am rămas cu 15 zile de concediu neefectuat din 2019 plus 22 de anul acesta. Zic eroare a lor deoarece târziu mi-au spus ca pe cerere trebuia sa specific zilele de concediu din ce an vreau sa îmi iau, ei nu luau din cele mai vechi ci din cele mai recente. Astfel în 202 am luat co din 202,in 2021 din 2021 și cele din 2019 au rămas neatinse. Astăzi mi-au spus ca voi primi banii doar pe cele din 2023 neefectuate, și la cele din 2019 numai am dreptul. Eu știu ca numai am dreptul sa le iau fizic dar trebuiesc plătite în cazul demisiei. Cum e corect? Le-am arătat și Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Ei la acest articol au răspuns ca da, asa e nu le-am luat în 18 luni deci numai am dreptul deloc la ele. Mi se pare ca interpretează legea cum vor. Cum e corect?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va plateasca toate zilele de CO neefectuate ... Termenul nu se refera la pierderea dreptului , ci la obligatia angajatorului de a le acorda .
Mulțumesc pentru răspuns. A durat o luna pana am primit cererea de compensare a zilelor de concediu refuzata oficial. M-am îndreptat către juristul instituției cu solicitarea de a da indicații exacte despre cum ar trebui interpretat codul muncii. Ei o țin pe a lor ca și compensarea la demisie se face în 18 luni, nu oricând și mi-a zis telefonic ca au mai avut spete de genul și tot răspuns negativ a dat deci ei vor sa vin sa semnez lichidarea și sa o las asa, sa nu mi se plătească nimic. Mai mult de la HR mi-au confirmat ca am zile neplătite din 2019,2020 și 2021 pe lângă cele din 2023. Ma gândesc sa redactez o petiție și către Itm, nu știu dacă ma vor ajuta cu ceva. Bănuiesc ca pana nu lămuresc situația asta nu am cum sa primesc actele de închidere contract ce trebuiesc depuse la noul loc de munca? Mulțumesc mult

Cornel Vasile a scris:

Trebuie sa va plateasca toate zilele de CO neefectuate ... Termenul nu se refera la pierderea dreptului , ci la obligatia angajatorului de a le acorda .

Depuneti o sesizare la ITM pentru neplata...
Ei ii pot doar amenda sau și obliga la plata? As vrea sa rezolv cât mai repede aceasta situație idioata, efectiv sunt sătulă de abuzurile lor.

Cornel Vasile a scris:

Depuneti o sesizare la ITM pentru neplata...

Incălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 166 alin. (1) C.mun. cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, este sanctionata de catre ITM cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare;

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna restant sonias sonias Buna ziua as vrea sa stiu daca mai amn 12 zile de concediu de odihna neefectuat in 2019. Il pot efectua pina in iunie 2021. 146. – (1) Concediul de odihna se ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat oanaportar oanaportar Buna dimineata ! O colega si-a gasit un alt loc de munca mai bine platit la o alta institutie publica. Aceasta nu si-a luat restul de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Am restanta 27 de zile de concediu neefectuat . firma la care ... Lcvt Lcvt Am restanta 27 de zile de concediu neefectuat . Firma la care lucrez n-ea pus sa planificam CO la începutul anului 2020 și 2021, dar nu sa ținut cont de ... (vezi toată discuția)