avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sanctiuni nerespectare omf 1969/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sanctiuni nerespectare omf 1969/2007

Ce sanctiuni pot fi aplicate unei persoane juridice care tine contabilitatea in partida simpla si nu respecta prevederile omf 1969/2007? Si cine le aplica?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
scarlet, utilizator
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 16:05, 1 Februarie 2010
Ordin nr. 1969/2007 din 09/11/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, nu se refera la contabilitatea in partida simpla.
In Romania, contabilitatea in partida simpla este organizata pe baza O.M.F.P. nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
este vorba de o asociatie de proprietari, iar omf 1969/2007 se refera exact la ele.
@scarlet
sanctiuni,nu pot fi aplicate decat de catre autoritatile competente,care in cazul mentionat sunt
-serviciul specializat din cadru primariilor responsabile
-Administratia Generala a Finantelor Publice si
-Ministerul Finantelor
aceste autoritati pot fi sesizate oficial.In raport de concluzii acestea in limitele de competenta au prerogativa ca in cazuri motivate ,sa anunte inclusiv autoritatile de cercetare penala.
Problema o constituie ca la nivelul asociatiilor de proprietari autoritatile foarte greu se implica si daca intr-un final demareaza o verificare, aceasta nu beneficiaza de interes si profesionalism,tocmai datorita naturii entitatii nonprofit.
Subliniez ca in cazuri motivate ,totusi aceste autoritati ajung sa aplice sanctiuni consistente,dar care ,in majoritatea sunt aplicate entitatii juridice ,in fapt fiind repartizate proprietarilor prin listele de intretinere lunara.
Dispozitiile in vigoare prevad amenzi individuale catre persoana fizica,dar exista mentalitatea ca presedintele de asociatie reprezentant al tuturor proprietarilor nu actioneaza de unul singur ,ci are girul comitetului executiv al asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
ynocentta, utilizator
@scarlet
OMEF 1969/2007 se refera si descrie monografia contabila, forma si continutul minimal al formularelor ce trebuie utilizate de catre ONG-uri, in cazul de fata fiind Asociatia.
Retineti ca acest ordin NU PREVEDE SANCTIUNI ci doar reglementari contabile, si mai ales de natura penala!
Ignorati "sfaturile" unor "specialisti" ce fac referire spre penal fara a fi argumentate legal.
Sanctiunile pot fi aplicate in baza altor legi incidente contabilitatii(L82/1991, L571/2003(A)-Cod Fiscal, etc.) si pot fi aplicate DOAR de institutiile subordonate Ministerului de Finante, nicidecum de "serviciul specializat din cadrul primariilor responsabile". E adevarat ca acestia pot face recomandari CE/AG daca nu sunt respectate prevederile legale dar NU POT APLICA SANCTIUNI IN BAZA ACESTUI ORDIN!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
Presedintele, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate liste plata scarlet scarlet listele de plata care nu sunt intocmite conform l82 si omf 2329, care nu au nici viza de legalitate a cenzorului, sunt cumva nule? (vezi toată discuția)
Contabilitate la ong-uri maciucadumitru maciucadumitru In ce conditii o fundatie nonprofit poate conduce contabilitatea in partida simpla ? (vezi toată discuția)
Contabilitatea unui sindicat acilutim acilutim contabilitatea unui sindicat se tine in partida simpla sau dubla? (vezi toată discuția)