avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Intrebare redobandire permis de conducere
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Intrebare redobandire permis de conducere

Buna ziua! Permisul meu a fost anulat conform sentinta finala prin neapelare la 22.03.2022. Am primit 1 an 2 luni suspendare si 2 ani supraveghere, cei 2 ani se sfarsesc in martie 2024, cei 1 an si 2 luni s-au sfarsit in mai 2023. Nu stiu si nu cunosc, cand as avea posibilitatea de redobandire a permisului de conducere?
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
rarteo20, utilizator
Persoanele au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

au trecut șase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
a intervenit amnistia;
interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată;
a intervenit reabilitarea.

De asemenea, noile prevederi cuprinse în Codul Rutier vizează că:

Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, pentru categoriile avute anterior, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (6) trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical;

Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (53), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2024
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari og.21/2014 va rog cristianpopescu1981 cristianpopescu1981 Buna ziua m-ar interesa daca aceasta modificare se aplica si pentru cei carora le-a fost anulat permisul acum 2 ani si si le-a expirat perioada de asteptare, ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie să aștept 6 luni de la data executării pedepsei pentru a-mi recupera permisul? Larisa vtm Larisa vtm Stimate domn in conformitate cu art.335.ali2 ramas definitiv prin hotarare judecatoreasca ne avand interdictie asupra permisului de conducere find pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Vlad Niga Vlad Niga Bună ziua! Am o problema destul de mare. În același dosar este înscris conducere fără permis (fiind suspendat) + lovire sau alte violente. Dacă mă ... (vezi toată discuția)