avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CONTESTARE DECIZIE PENSIE am primit decizia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CONTESTARE DECIZIE PENSIE am primit decizia de pensionare ...

contestare decizie pensionare
am primit decizia de pensionare in care nu s-a tinut cont de vechimea din carnetul de munca ci doar din REVISAL
am declarat pierderea carnetului de munca, dar am prezentat copia acestuia stampilata conform cu originalul si codata in urma scanarii
CJPensii Brasov nu vrea sa ia in calcul scanarea CM
Am si raspunsul ITM Bucuresti in care se precizeaza ca nu mai este nevoie de reconstituire vechime prin adeverinte atata timp cat CM este in baza de date CNPP prin scanare
Cum contest decizia si unde???
Cum pot obliga CJpensii sa respecte legea ???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 7 Februarie 2024
In decizie scrie termenul de depunere contestatie si unde.
De regula, contestarea se face la instanta/ judecatorie in termen de 45 de zile de la primirea deciziei sub semnatura privata.
Legea 360/2023
Art.127
(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.
(2) Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.

Articolul 128
Jurisdicția asigurărilor sociale se realizează prin tribunale și curți de apel.
+ Articolul 129

Tribunalele soluționează în primă instanță litigiile privind:
a) drepturile și obligațiile născute în temeiul contractului de asigurare socială;
b) deciziile de pensionare emise de casele teritoriale de pensii;
Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice
art. 159
....
(1^1) În situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare, dacă informațiile introduse în baza de date, în cadrul activității de preluare din carnetele de muncă, sunt identice cu cele din carnetele de muncă scanate. Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât și carnetele de muncă scanate.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copia scanata a cartii de munca din baza cpmb cum poate dovedi vechimea? Cristian Mihailescu Cristian Mihailescu Copia scanata a cartii de munca din baza de date a casei de pensii a municipiului Bucuresti care am verificat ca este facuta . oare exista vreo posibilitate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua nu mai detin originalul cartii de munca am o copie ... Vasiledumitru58 Vasiledumitru58 buna ziua nu mai detin originalul cartii de munca am o copie stampilata conform cu originalul si cu cod bare scanare carte nu pot depune dosarul de pensie ... (vezi toată discuția)
Carnete munca eujad eujad ce carnete de munca tb duse la ITM pentru scanat?lka sfarsitul inscrierilor tb pusa stampila si semnatura conducatorului societatii? (vezi toată discuția)