avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua. As avea și eu o întrebare, va rog frumos ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua. As avea și eu o întrebare, va rog frumos puteți ...

Bună ziua. As avea și eu o întrebare, va rog frumos puteți sa-mi spuneți dacă sunt cetățean cu dublă cetatenie romana și belgiana pot da examen pentru obținerea permisului de conducere, în România?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Etsy123 , utilizator 18:42, 9 Februarie 2024
Articolul 23^1
(1) Persoanele cu domiciliul sau reședința în România ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puțin 6 luni pot solicita obținerea permisului de conducere autorităților competente să le examineze.
(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, pentru procedurile aferente permisului de conducere, au domiciliul sau reședința în România persoanele care se află în una dintre următoarele situații:
a) locuiesc în mod obișnuit cel puțin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale și profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele din România, dacă persoanele nu au legături profesionale;
b) revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spațiului Economic European ori în Confederația Elvețiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;
c) locuiesc în mod obișnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiesc temporar și în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spațiului Economic European ori în Confederația Elvețiană pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.
(3) Persoanele care și-au stabilit domiciliul sau reședința în România potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pot solicita obținerea permisului de conducere autorităților competente să le examineze, dacă se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2).
....................................
(5) Dovada încadrării în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2), precum și a studiilor în România se face, în condițiile stabilite prin ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 23 alin. (10), cu documente:
a) prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene sau regimul străinilor în România;
b) emise de instituția/instituțiile de învățământ, acreditată/acreditate în condițiile legii, care să ateste că persoana urmează studii în România de cel puțin 6 luni;
c) alte documente justificative, după caz.
[ link extern ]
Dacă motivul pentru care doriți sa obtineți un permis de conducere în România este ca vi s-a suspendat permisul din Belgia pentru vreo abatere , nu aveți șanse . Deja s-a primit o directiva de la Parlamentul European în care se cere ca toți conducătorii care au primit sancțiuni pentru abateri grave intr-o țară sa nu mai poată conduce în nici una dintre țările membre UE. www.avocatnet.ro/articol_662...
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2024
Etsy123, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere cetatean romin dima2015 dima2015 buna ziua am si eu o intrebare sunt cetatean a rominie si locuesc in md si vreau sami fac permisul de conducere am nevoie de alte acte inafara de de buletinul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere Tavi2195 Tavi2195 Buna ziua! Am o intrebare, eu ca cetatean moldovean, de fapt am dubla cetatenie, as putea da de permis aici in Romania? Pe buletinul romanesc am adresa in ... (vezi toată discuția)
Asistent social evasinai evasinai Buna ziua, Imi poate spune cineva ce studii trebuie sa aiba un asistent social ? Sau unde pot cauta informatii? va multzumesc (vezi toată discuția)