avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Raportare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Raportare TVA

Buna ziua !
Am nevoie de o informatie certa legata de urmatorul caz:
- in 2008 firma a trecut la raportare de tva lunara deoarece s-a depasit plafonul legal
- in 2009 cifra de afaceri a fost sub 100000 eur
Se poate revenii la raportare trimestriala ? Ce demersuri legale trebuie facute in caz afirmativ?
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 19:09, 4 Februarie 2010
daca motivul trecerii de la perioada trim la lunara e depasirea plafonului, atunci nu se mai poate reveni
Doar in cazul AIC : daca se face AIC , se trece de la trimestru la luna , si daca nu se mai face , se poate reveni
( art 156 indice 1)
se poate reveni in ambele cazuri.

2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
@danike : eu tot nu gasesc unde scrie ca se poate reveni la trimestru in cazul depasirii plafonului ; nu vad decit 156 indice 1 cu 6 indice 2
:(
la alin. 2 spune clar, am si subliniat eu mai sus, daca in anul precedent se realizeaza o cifra de afaceri sub 100000 euro, perioada fiscala este trimestrul, indiferent cand este acest an precedent, fata de infiintarea societatii.

se depune la AFP declaratia 010 declararia de mentiuni pentru persoane juridice si schimbati perioada fiscala fiscala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada fiscala kerekesmargo kerekesmargo o firma platitor de tva a suspendat activitatea in 2010 ,,isi reia avtivitatea ca neplatitor de tva in mai.2011 , din l.una iunie platitor de tva ... (vezi toată discuția)
Trecere la tva lunar in timpul anului adriana_p adriana_p Buna ziua Am o firma infintata in luna aprilie 2013, neplatitoare de tva si cu impozit pe microintreprinderi. La sfarsitul lunii aprilie a depasit plafonul ... (vezi toată discuția)
Modificare perioada la tva mine58 mine58 Buna seara , Va rog sa imi spuneti daca se modifica perioada fiscala de la luna la trimestru la tva si decl. 112 in conditiile in care la 31.12 2013 ... (vezi toată discuția)