avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună. Am o problema și sper ca din ceea ce va ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună. Am o problema și sper ca din ceea ce va descriu eu sa ...

Bună. Am o problema și sper ca din ceea ce va descriu eu sa ma puteți ajuta.
Soțul meu a făcut o hernie de disc (lucrează în curierat), e pe concediu medical și deja am întrat în comisie, șeful lui acuma cu adeverință care trebuie sa o elibereze cam a făcut figuri acuma urmează sa mai ceea ultima adeverință pentru comisie(concediu medical) și ne e frica ca nu o sa i-o elibereze.
În caz ca nu o eliberează ce putem face?
Când îți dă lichidarea poate sa o dea la zi? (Având în vedere toate documentele ca nu mai are voie sa ridice?
Poate sa îți dea demisia la zi?
Ce document trebuie sa ii elibereze după aceea având în vedere ca cartea de munca e oline? Se poate închide cu literea i?(pentru indisciplina)
Dacă închide asa cartea de munca în condițiile nefavorabile pot sa ma duc mai departe având în vedere ca el lucra 10-12 h și contractul de munca e 8, exista ceva în codul muncii care pe care îl putem spune în fata lui pentru ca nu a procedat corect el cu muncitorul?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:46, 9 Februarie 2024
1. sesiza ITM-ul daca refuza eliberarea.

Nu exista carte de munca online.... litera i nu mai exista de la 01.03.2003, desfacerea disciplinara a c.i.m. are ca temei legal art.61 lit. a C.mun, in prezent.

Incetarea c.i.m. poate fi contestata la instanta de judecata.


2. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

3. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu ... Ina66 Ina66 Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu mi-a dat ultimul salariu,ce pot să fac,unde să mă adresez! (vezi toată discuția)
Buna ziua! vreau sa stiu si eu in cat timp angajatorul este obligat ... andrexfc andrexfc Buna ziua! Vreau sa stiu si eu in cat timp angajatorul este obligat sa mi plateasca zilele de concediu neefectuate dupa ce mi am dat demisia. Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Dacă ma aflu încă în perioada de proba și mi am dar demisia ... Dariaa123 Dariaa123 Dacă ma aflu încă în perioada de proba și mi am dar demisia când voi primi salariul din perioada muncita? Angajatorul e obligat sa mi dea salariul ... (vezi toată discuția)