avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc sa aflu cum se poate face corectura la un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc sa aflu cum se poate face corectura la un certificat de ...

Doresc sa aflu cum se poate face corectura la un certificat de mostenitor.Va prezint mai jos situația de fapt.Dupa decesul soacrei mele în data de 15 sept 2000 s a întocmit un certificat de mostenitor în care s a menționat o adeverință pentru 6 ha de pământ, menționez ca la acea data nu a fost eliberat titlul de proprietate.,după 1 an și 7 luni în data de 20 mai 2001 s a eliberat un supliment la acel certificat de mostenitor prin care s a făcut partajul menționând aceeași adeverință.,în momentul eliberării de către prefectura a titlului de proprietate acesta era antedatat 9 martie 2001.Dupa decesul sotului in anul 2023 am deschis succesiunea,dar notarul I mi solicita rectificarea certificatului din 2001 cu titlul de proprietate.Va rog sa ma sfătuiți cum sa procedez.Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:54, 5 Aprilie 2024
Înțeleg ca titlul a fost emis pe numele soacrei.
Primul notar nu poate rectifica certificatul de moștenitor emis initial, din cauza unei împrejurări intervenite ulterior.
Titlu de proprietate ar trebui rectificat. Ca doar nu s-a sculat soacra din morți sa ceara titlu în 2001.
Titlu trebuia emis pe numele moștenitorilor soacrei.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
raluk0207, utilizator
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
O soluție trebuie să existe, chiar dacă ea nu apare la prima privire. Ați discutat cu notarul dintâi? El ce zicea?

Eu, așa, "din avion" privind, nu cred că soluția este rectificarea titlului de proprietate. Pentru că titlul acela a fost emis în baza cererii făcută de soacră/titular, pe vreme când trăia (dovadă fiind adeverință aceea) și nu fiindcă s-ar fi trezit ea din morți în ziua emiterii lui.

Și dacă nu confundăm ciocolata cu ambalajul, dacå nu confundåm DREPTUL de proprietate, cu DOVADA acestui drept (aka hârtia aia cu tricolor, care reprezintă dovadă REconstituirii dreptului de proprietate) atunci rezultă că dovada ar putea fi eliberată și după îngroparea titularului dreptului.

Soluția nu poate fi nici corectarea/indreptarea/rectificarea de către notar, pe spezele lui, a ceva ce el nu a greșit. (că el nu avut sub priviri titlul acela, ca să zicem că ar avut orbul găinilor).
Dar ziceți că suplimentul din 2001 conține un act de partaj. Adică un act bilateral (ori multilateral - că nu știu câte părți oți fi fost) act care s-ar putea modifica, reface etc. prin voința părților. Cam pe aci văd soluția.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate face o rectificare a unui certificat de mostenitor?la ... sava elvira sava elvira Cum se poate face o rectificare a unui certificat de mostenitor?La data când s a întocmit suplimentul la certificatul de mostenitor și anume partajul nu ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu daca se poate intocmi Anexa 24,in vederea dezbaterii succesiunii,pe baza unui titlu de proprietate provizoriu. Inca nu a fost emis titlul de ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate NICKO74 NICKO74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Unul din fratii au scos titlu de proprietate pentru mostenirea parintilor dar eu nu am fost trecuta in ... (vezi toată discuția)