avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Utilizare cod TVA intracomunitar sau CUI la achiziție ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Utilizare cod TVA intracomunitar sau CUI la achiziție abonament digital de la un furnizor extern înregistrat în OSS?

Buna ziua. Sper sa ma puteti lamuri referitor la o speta.

Reprezint o intreprindere neplatitoare de TVA. Doresc sa cumpar un abonament pe o platforma digitala de la un furnizor extern. Furnizorul respectiv este inregistrat in OSS si pe factura apare ca are un cod care incepe cu prefixul "EU".

Intrebarea mea este urmatoarea: La checkout va trebui sa folosesc codul special de TVA intracomunitar, sau CUI-ul firmei?
Cel mai recent răspuns: eduardbuta , utilizator 09:20, 28 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CUI-ul firmei . Factura emisa ma gandesc ca e cu TVA de 19%
Da, factura are TVA 19%. O platforma de acest tip are regulile descrise aici, majoritatea operand exact la fel: [ link extern ]

Am discutat si cu un consultant de la ANAF si mi s-a spus sa folosesc CUI-ul firmei si sa platesc TVA-ul facturii, fara alte obligatii declarative ulterioare. Insa, in alta convorbire, un alt consultant m-a bagat putin in ceata legat de treaba asta cu OSS-ul si ce presupune acest lucru dpdv al codului de TVA folosit. Sincer, tot in ceata am ramas legat de intregul mecanism.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti factura cu 19% inseamna ca furnizorul a aplicat deja sistemul OSS si a colectat taxa de 19% pentru statul roman la aceste servicii prestate .

Nu aveti nicio obligatie de plata in acest caz pt ca TVA deja a fost platit statului roman. Doar in situatia in care v-ar fi emis factura fara TVA aveati aici colectarea taxei de 19% si sa o virati mai departe statului roman.
Multumesc! Atasez aici un alt raspuns primit oficial din partea ANAF in urma unei sesizari. Par sa se bata cap in cap informatiile. Ce spuneti?

"Situatia de fapt: Societatea este persoana impozabila din punctul de vedere a TVA, inregistrata in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare in Romania. Intrebarea dvs. este cu care cod fiscal se identifica societatea in relatia cu un alt operator economic-prestator de servicii electronice, ce are sediul in afara Uniunii Europene dar are o inregistrare in scopuri de TVA intr-un stat membru pentru OSS.
Temei legal: Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile completarile ulterioare, denumita Cod fiscal pe mai departe.
Tratament fiscal: Potrivit prevederilor art. 319 alin.(20) lit.f) din Codul fiscal, elementele minimale, din punctul de vedere al facturarii, cu care va identificati fata de prestatorul de servicii sunt: denumirea societatii, adresa societatii, codul de inregistrare in scopuri de TVA."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reguli tva pentru achizitionare abonament platforma electronica non-ue? eduardbuta eduardbuta Buna ziua. Am o intrebare pe care sper ca ma puteti ajuta sa o lamuresc. Detin o intreprindere neplatitoare de TVA. Doresc sa achizitionez un abonament (30$) ... (vezi toată discuția)
Pun ce cod de identificare fiscala pe factura pentru client sua (extracomunitar)? zadirion zadirion Conform ART 319 (20) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii: ... d) denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri ... (vezi toată discuția)
Evidenta primara cand o societate are cif la puctul de lucru ? Florina000 Florina000 Buna ziua, spuneti-mi va rog cum se tine corect evidenta primara in cazul in care o societate are CIF la puctul de lucru si ce reprezinta acest CIF. Daca emit ... (vezi toată discuția)