Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu un raspuns sigur?
Am doua apartamente care vreau sa le trec pe numele ficei mele.Am inteles ca se poate face si in instanta ptr ca ar fi mai ieftin insa nu stiu exact ce costuri implica in comparatie cu notariat. Daca facem un antecontract prin care ma oblig sa vand si ma razgandesc ea ma poate da in judecata. Va rog sa-mi spuneti daca se merita sau platesc taxe si impozit la notar? Se plateste in instanta taxa de timbru daca vanzarea este intre mama si fiica?si daca da cat este?va multumesc
Faceti degeaba un antecontract .
Cel mai bine este ca fiica dumneavoastra sa va dea o suma de bani imprumut , iar dumneavoastra sa puneti gaj apartamentul/apartamentele, iar la data scadentei acelei datorii , fiica sa va dea in judecata , iar dumneavoastra sa sustineti in instanta ca nu aveti cum sa-i platiti datoria , si ca sunteti de acord ca gajul/gajurile sa revina in proprietatea fiicei dumneavoastra .
Taxa de timbru se plateste indiferent de calitatea partilor, la valoarea obiectului.Avand n vedere ca ii veti lua fiicei un "pret mic", il puteti declara la notariat.In plus, in instanta, in cadrul actiunii avand ca obiect "hotarare care sa tina loc de act autentic"trebuie sa faceti expetiza.
Nu este mai ieftin prin instanta, in nici intr-un caz! Va zic sigur! Cu modificarea taxelor de timpru platiti intre 3-6 % taxe din valoarea de evaluare a apartamentului, care de altfel de regula este valoarea de expertiza dupa care lucreaza birourile notariale. Daca asta vi se pare mare, se poate cere in instanta expertiza, asta poate scoate la mai putin apartamentul, dar va cresc cheltuielile, trebuie sa platiti expertiza, si treceeeeee timpul! + toate taxele de transcriere de la cartea funciara .... garantat va fi in jur de 2 ori mai mult decat la notar.
Mergeti la notar, faceti donatie mama-fiica, (daca nu aveti alti copii nu trebuie sa va faceti probleme) sau vreti neaparat vanzare? ... va recomand intretinere, eventual sa va pastrati uzufructul viager, asta mai scade si la cheltuielile de transcriere. La notar, categoric!
De ce vreti antecontract? nu sunteti hotarata sa treceti pe numele fiicei apartamentul/apartamantele?
Va multumesc ptr raspunsul prompt.Am gresit cand am scris antecontract am vrut sa spun un act intre noi prin care ma oblig sa-i vand. Mi-am dat seama de greseala .Multumesc. Si referitor la instanta am inteles ca este mai bine la notariat si mai repede. Costurile vad ca sunt mai mari prin instanta si mai complicat. Aveti idee cam cat pot sa declar minim un ap cu 3 cam ca sa platesc mai putin imp ? Nu fac donatie ptr ca ar avea cine sa o atace.
parerea mea este ca sunt costuri mai mici la instanta, chiar daca s-a modificat legea taxelor de timbru.
in baza unei chitante- inscris sub semnatura privata daca s-a platiti pretul si s-a predat bunul, instanta pronunta o hot care sa tina loc de act autentic vezi L247/2005 si codul civil
Mostenire apartament
lumifatu
Am impreuna cu sotul meu meu, in proprietate comuna, un apartament. Doresc sa i ramana fiicei noastre dar sotul meu are din prima casatorie, o fiica. Cum pot ... (vezi toată discuția)