avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... primarul singur poate avea calitate procesuala activa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

primarul singur poate avea calitate procesuala activa?

Buna ziua,

In speta, Primarul comunei X a chemat in judecata Comisia Comunei X pt stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Comisia Judeteana Y pt stabilirea dreptului de proprietatea, pe cei carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate si pe cei care au cumparat ulterior terenurile.
Obiectul actiunii este constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate si a actelor subsecvente in tem. art III alin.1 lit.g Legea 169/1997, invocand ca s-a efectuat la data intocmirii titlului de proprietate ( 17.12.2002 ) un transfer de teren dintr-o localitate in alta...in scopul ilicit de a spori valoarea terenului primit ca urmare a transferului.
INTREBARI:
1) Conform Legii 169/1997 primarul poate sta in judecata, in calitate procesuala activa singur sau doar ca reprezentant al comisiei locale?
2) Daca nu, primarul ca reprezentant al comisiei poate chema in judecata comisia?
3) Mai poate preciza cine cu cine se judeca daca deja s-au administrat probele ?
4) In practica cum se interpreteaza " in scopul ilicit de a spori valoarea terenului primit ca urmare a transferului"?
5) Cum pot sa ma apar daca sunt unul din paratii care am cumparat cu buna-credinta?
6) Exista spete in care s-a dispus anulatrea titlului de proprietate, dar mentinerea actelor subsecvente? Eventual CEDO?

E o problema urgenta! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: theodorus , utilizator 21:46, 10 Februarie 2010
In aceasta speta, actiunea trebuia introdusa de comisia locala de ff prin presedintele sau (chiar daca acest presedinte este tot primarul, nu in calitatea de primar introduce actiunea) impotriva comisia judetene de ff, OCPI si persoanelor carora li s-a reconstituit nelegal dreptul de proprietate!!!
Multumesc, dar care este textul de lege din care rezulta calitatea activa de care imi vorbiti?
Gresit ,Primarul poate avea calitate procesuala activa.Tocmai in temeiul art III , alin 2 din Legea 169/1997 .Atentie s-au respins cererii de chemare in judecata pentru lipsa calitatii procesuale pasive a CLFF ,atunci cand se cere constatarea nulitatii absolute.a TP

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa atac in instanta reconstituirea dreptului de proprietate? ionut dg ionut dg parintii bunicei mele au detinut mai multe terenuri extra si intravilane ,care dupa moartea acestora i-au revenit o parte bunicei si cealalta surorii ei prin ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate iultra69 iultra69 Sunt proprietarul unei case cu teren 3800 m2 obtinute in urma unui act de vanzare cumparare de la mama mea .Titlul de proprietate a fost intocmit in timp ce ... (vezi toată discuția)
Ceretre in anulare Basil Basil In anul 1992, la cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru un teren de 1800 mp. in sect. 3 Bucuresti, mi s-a aplicat un coeficient de reducere ... (vezi toată discuția)