avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... I-am ajutat cand au avut nevoie si acum platesc pentru ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

I-am ajutat cand au avut nevoie si acum platesc pentru asta...ce pot face?

Desi stiu ca din punct de vedere legal eu sunt responsabila direct pentru aceasta situatie, am speranta ca, macar din punctul de vedere al moralitatii, pot fi gasite solutii!
In anul 2008, pentru a-i ajuta pe parintii sotului meu sa nu ramana pe drumuri, am facut un imprumut eu, in calitate de debitor, si sotul, in calitate de codebitor, de aproximativ 16.000 euro, socrii asumandu-si, verbal, obligatia de a plati ratele.Am mers pe aceasta formula, eu debitor-el codebitor, intrucat desi sotul meu avea salariul mai mare, avea si alte imprumuturi pe numele lui(imprumuturi despre care, la acel moment, nu stiam dar despre care am aflat ulterior).

Pe scurt, fostii socri si-au vandut casa pentru a-si acoperi imprumuturile la banci, pe care nu si le mai puteau plati si, din banii primiti in urma vanzarii au mai ramas cu o suma care nu le permitea sa-si cumpere, la acea vreme, decat, in cel mai fericit caz, o garsoniera. Intrucat pe langa socrii mai locuiau fostul cumnat si bunica fostului sot, o garsoniera nu le era suficienta, ca spatiu, si ne-au cerut ajutorul, rugandu-ne sa facem un imprumut.Astfel, pentru a-i ajuta am facut imprumut si si-au cumparat o casa, undeva la tara.Din momentul contractarii creditului, plata ratelor a fost lasata in sarcina celor care au folosit banii, in speta a socrilor, fara a fi intarzieri la plata. Eu verificam frecvent daca socrii platesc ratele si la ultima verificare, prin septembrie-octombrie, acestea erau la zi.

In luna decembrie a anului trecut, eu si sotul(fiul celor pentru care am facut imprumutul) am divortat si astazi am fost contactata de catre cei de la banca pentru a fi somata datorita faptului ca, de 3 luni, nu au mai fost platite ratele.Totodata mi s-a adus la cunostinta ca figurez deja in Banca de Credite(nu stiu care este denumirea exacta) ca rau platnic.
In momentul in care am hotarat sa divortez, le-am cerut fostilor socrii sa acopere imprumutul pentru a ma degreva de aceasta obligatie.Mi-au spus ca vor face acest lucru in vara acestui an, 2010, pana atunci spunandu-mi ca-si vor plati ratele.
Le-am inteles situatia si am mers pe buna lor credinta, insa acum bunele mele intentii se intorc, culmea, impotriva mea si deja primele repercursiuni se vad(imposibilitatea luarii unui imprumut pentru 5 ani, daca nu ma insel)!

Ce pot face?Exista vreo solutie ca eu sa scap de aceasta obligatie ?Exista vreo cale pe care s-o pot urma, sa nu fiu nevoita sa raspund pentru niste bani pe care i-am vazut doar in momentul in care i-am primit si mai apoi i-am si dat socrilor?
Va multumesc pentru eventualul raspuns!Orice sugestie imi este de folos!

Cu stima,

Cristina
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cris4family, utilizator
Cel mai recent răspuns: cris4family , utilizator 10:54, 10 Februarie 2010
Din pacate datoria ramane in sarcina dvs., dar poate ca nu este timpul pierdut sa redactati un act cu fostii socrii pentru garantia in care nu continua plata ratelor sa va returneze banii. Solicitati oricum sfatul unui avocat, spre siguranta de a nu ramane si buna de plata si rau platnic fara posibilitati de creditare la banci.
Fata de banca nu aveti cum sa scapati de obligatia de plata.

Fata de socri puteti incerca sa faceti un contract de inprumut la un notar pe diferenta de suma astfel veti avea o actiune ulterioara pentru a va recupera bani.

Eventual speriatii cu o plangere penala pentru inselaciune ( evident nu vor avea probleme ) dar cine stie pot sa se sperie si sa mearga cu dvs la notar.

uitati cum as face eu :

1 o prima discutie in care ii amenint cu plangerea,
2 fac plangerea la politie cu numar de inregistrare si tot ce trebuie
3 le arat plangerea

Bun fata de cele spuse este ff posibil ca ei sa se sperie si sa mearga la notar , in astfel de cazuri politia se misca ff greu si pana ii cheama pe ei sau pana se va da solutia de catre procuror de NUP pe art 10 Cod Proc Pen. este ff posibil ca es sa se sperie , daca totusi se sperie si semneaza va duceti inapoi la politie si retrageti plangerea pana sa fie deja solutionata :)) :)) astfel ii mai puteti ameninta si alta data.

Evident e doar o ideie si e destul de alambicata situatia dar sincer nu vad altfel o rezolvare


Cu stima
Multumesc pentru raspunsuri, apreciez ajutorul!


Va doresc numai bine!
Cu stima,

Cristina
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cris4family, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligare banca reziliere contract de credit Pusica Pusica Contract de credit ipotecar, incheiat de soti cu banca, pentru investitie reamenajare imobil proprietatea parintilor, contract incheiat in 2004. In anul 2008, ... (vezi toată discuția)
Coplatitor la imprumut bancar misu1972 misu1972 Buna ziua, am fost casatorit pana in anul 2012 cand am divortat in mod amiabil la notar. In anul 2011, in timpul casatoriei, sotia a facut un imprumut pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie popescu georgeta popescu georgeta Va rog sa -mi spuneti cum sa procedez in urmatoarea situatie: angajata fiind la o firma privata , patronul acesteia a facut mai multe imprumuturi de sume ... (vezi toată discuția)