avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concediere abuziva dovedita in prima instanta si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concediere abuziva dovedita in prima instanta si respinsa in ...

Concediere abuziva dovedita in prima instanta si respinsa in apel.

Buna ziua stimata comunitate.

Pe aceasta cale va supun atentiei cazul meu, care pare cel putin ciudat si pe care il consider o grava eroare a unei instante de judecata (cu intentie sau fara).
In data de 28.12.2022 mi-a fost inmanata (doar mie) o decizie de concediere, conform art.65(1), datorita “conditiilor economice constand in lipsa contractelor, a comenzilor necesare desfasurarii activitatii, lipsa datorata perioadei de criza economica atat nationala dar si la nivel international”.
In conditiile in care Firma au fost mai multe angajari in lunile anterioare (pe acelasi post si functie ca a mea), iar cea mai recenta cu doar 2 saptamani inaintea inmanarii deciziei mele de concediere si ca niciodata nu s-a adus in discutie o eventuala concediere, mai mult nu au fost specificate motivele de fapt si de drept si nici nu afost specificat criteriul dupa care s-a luat decizia( eu fiind singurul dintre angajati cu un copil minor in intretinere si singurul cu studii universitare), am decis ca contest decizia ca fiind abuzva. Angajatorul nu a adus nici o dovada a motivelor invocate in decizie si a trebuit sa aducem noi dovezi ca firma a inregistrat un profit cu 200% mai mare la sfarsitul anului 2022 fata de anul 2021.
Dupa un an prima instanta a decis anularea deciziei de incetare a contractului individual de munca, a obligat parata la plata salariilor pana la o decizie definitiva, obliga la plata a 1000 ron (ore suplimentate lucrate si neplatite), plata de daune morale si cheltuieli de judecata.
In sedinta Apel (foarte scurta) dupa inca un an,angajatorul modifica motivele concedierii, ca fiind salariale ( din nou fara nici o dovada), iar instanta hotaraste : admite in parte cererea de chemare in judecata, respinge ca nefondata cererea de anulare a deciziei de concediere si a despagubirilor. Mentine din prima sentinta doar plata orelor suplimentare si ma obliga doar pe mine la plata de cheltuieli de judecata de 1000 ron catre angajator.
De precizat ca angajatorul nu a adus nici o proba care sa sustina necesitatea iminenta a concedierii mele, la doua saptamani dupa ultima angajare si cu trei zile inainte de revelion, sau orice alta proba care sa arate caracterul real si serios al concedierii si ca efectul concedierii bruste ar fi de natura a rezolva presupusa situatie dificila prin care trece Firma.
Avocatul mi-a spus ca pur si simplu judecatorul nu a vrut sa-mi dea castig de cauza si ca daca vom face contestatie in anulare ori o va respinge, ori va decide din nou impotriva, cu alte cheltuieli de judecata.
Mentionez ca nu am primit comunicarea deciziei si ca imi este foarte neclar cum doua instante pot da decizii total in opuse(fara alte dovezi sau probe) si cum am ajuns din concediat abuziv sa platesc cheltuieli de judecata catre angajator.
Avand in vedere abuzul dovedit in prima instanta si cel putin suspecta decizia instantei de apel, va solicit sprijinul si ajutorul.
Cel mai recent răspuns: danielabraila , utilizator 08:38, 7 Martie 2025
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @ovidiuru , eu nu sunt jurist , nu va pot ajuta cu sfaturi juridice . Dar va aduc in atentie - doar sa va ganditi si la asta - faptul ca instanta de fond a dat o hotarare pe care cea de apel a schimbat-o , nu e nici o ciudatenie , asta e rostul apelului : sa verifice hotararea de la fond , sa o confirme , sau sa o infirme . Nu stiu daca ati avut dreptate sau nu , dar faptul ca aveti studii superioare , ca aveti un copil in intretinere , sau ca era cu 3 zile inainte de revelion , nu are relevanta pentru angajator . Relevant pentru el este strict sa faca firma cat mai profitabila , respectand - desigur - legislatia , inclusiv cea a muncii . Personal , am avut un proces cu Casa de Pensii , pe care l-am castigat la fond , iar la apel , am pierdut . Din motivarea apelului am si inteles ca , de fapt , nu aveam dreptate , am priceput ce a avut in vedere instanta de apel in plus fata de cea de la fond . De aceea , ar fi intelept sa asteptati motivarea si apoi consultati un avocat , sa vedeti daca mai e - sau nu - ceva de facut . Poate nu e totul pierdut … Succes …
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2025
CHKa, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situația este absolut normala,teoretic nu este nimic deosebit.Analizand cauza în apel instanta a ajuns la o alta concluzie fata de judecătorul fondului.Va trebui sa așteptați motivarea și o sa va lamuriti.Av dvs are dreptate în căile extraordinare de atac șansele sunt infime.Inteleg frustrarea dvs personala este sentimentul pe care l ar avea oricine într o astfel de situație.Exista situații mult mai greu de înțeles când secții ale unor instante sau chiar același complet de judecata în spete aproape identice dau soluții diferite..
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua, din păcate aveți de-a face cu un caz tipic, dar nu neapărat și corect, al practicii instantelor din România. Dacă va considerați în continuare nedreptățit, mergeți mai departe, cu condiționarile: 1. Sa nu va faceți speranțe prea mari. 2. Sa nu fie costuri prea mari. Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cind eram la servici si eu am contestat o sanctiune administrativa, si am patit exact ca dumneavoastra. Ceea ce inseamna ca o problema poate avea doua solutii legale diametral opuse. Cam contrazice logica elementara, dar asta e. Ma opresc aici cu zis-ul. Ceea ce am putut face a fost ca in pozitie de smerenie sa aduc cuvinte de multumire factorilor decidenti. Si gata. Viata merge inainte. Succes!
Multumesc mult pentru mesaje. Sunt convins ca motivarea va face cumva lumina in acest caz. A trecut o luna de la hotarare. Imi puteti spune in cat timp va veni comunicarea motivarii?

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala cu art 65 sentinta nelegala?!!!! hodan i hodan i Am primit preavizul in data de 13 martie apoi decizia in data de 31 martie am mers in instanta iar conform probelor reiese ca in aceeasi luna martie firma a ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de concediere LUMI1971 LUMI1971 Buna ziua!As dori un sfat daca se poate in legatura cu un proces de contestatie decizie concediere.S-a contestat in instanta decizia de concediere a ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca - nulitatea absoluta ContSters83715 ContSters83715 1) Daca pierd la tribunal litigiul de munca atunci in recurs la curtea de apel pot invoca si alte exceptii de procedura anume "nulitatea absoluta" prevazuta de ... (vezi toată discuția)