avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declaratia 205
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declaratia 205

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie:
O asociatie de proprietar, retine , declara prin declaratia 100 si plateste din Iulie 2009 - Septembrie 2009 - inclusiv, impozit pe conventiile civile a angajatilor - 10%
Din Octombrie 2009 - Decembrie 2009 impozitul este 16%.

Cum depune declaratia 205 si care este termenul acesteia.
Multumesc anticipat #-o
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 19:33, 11 Februarie 2010
Conform articolului 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Declaratia 205), la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Fac exceptie de la termenul stabilit la articolul 93 si au obligatia depunerii declaratiei, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent, pentru anul fiscal anterior, urmatorii:

a) platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52 din Codul fiscal, si anume:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.

b) platitorii de venituri din salarii, in legatura cu veniturile din salarii platite contribuabililor, care nu au obligatia depunerii declaratiei. Potrivit art. 59 din Codul Fiscal, informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind in fisele fiscale, care trebuie transmise organului fiscal competent, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

c) platitorii de venituri din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa.

Astfel, depunerea Declaratiei 205, privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit, pana la 30 iunie, vizeaza platitorii de venituri din:
- venituri din dividende;
- venituri din dobanzi;
- castiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala;
- venituri din lichidare/dizolvare;
- venituri din premii si din jocuri de noroc;
- venituri din pensii;
- alte venituri.

Declaratia 205 va fi insotita de un Borderou centralizator


Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei 205 in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.

Programul de asistenta poate fi obtinut gratuit de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, www.mfinante.ro.


Declaratia informativa 205 va fi insotita de un borderou centralizator listat pe hartie, semnat si stampilat, potrivit legii. Borderoul se completeaza in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal, impreuna cu
formatul electronic al declaratiei;
- copia se pastreaza de catre platitorul de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)
Impozit conventie civila dgaitan dgaitan O societate comerciala , fara nici un angajat , a incheiat o conventie civila de prestario servicii cu un consultant. In acest caz, societatea trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Declaratia 205 margareta teodorescu margareta teodorescu In anul 2009 decl 205 pt dividende are data limita tot sf lunii iunie ca in 2008? Multumesc (vezi toată discuția)