avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a decedat în decembrie 2017. După decesul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a decedat în decembrie 2017. După decesul ...

Bună seara,
Tatăl meu a decedat în decembrie 2017. După decesul sau, mama nu a dorit să deschidem succesiunea. Moștenitori suntem mama și fratele meu. Masa succesorală este un apartament pe care părinții mei l-au achiziționat după revoluție. Acum mama s-a hotărât sa deschidem succesiunea. Știu ca trebuie sa plătim un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.Intrebarea mea este dacă acest impozit se plătește la valoarea întregului apartament, sau doar la partea care revine ca moștenire mamei mie și fratelui meu? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:06, 7 Martie 2025
Buna ziua

Impozitul se plateste pentru intreaga masa succesorala, adica ce a avut tatal dvs in patrimoniu la data decesului.

Daca acel apartament a fost cumparat impreuna de parintii dvs, implicit se presupune ca mama dvs detine o cota de 50% si tatal 50%. La succesiune se va imparti cota tatalui, adica jumatate de apartament, iar impozit veti plati 1% din valoarea acelei jumatati de apartament.

In plus, pe langa impozit veti plati taxele notariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune- mostenire redialboss redialboss buna seara situatia se prezinta asfel : mama decedata in urma cu 4 ani ; tatal decedat ac. in ... (vezi toată discuția)
Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul moștenitor. de ce trebuie să dezbat două succesiuni? dan66aurel dan66aurel Mama a decedat in noiembrie 2012, tata a decedat in mai 2017, nu am facut succesiune dupa mama si am demarat acum dupa ce a decedat si tata. Am mers la un ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mostenit Dani020 Dani020 Buna ziua. Detin de mai putin de un an 1/2 cota parte din apartamentul parintiilor. Dupa decesul tatalui meu, am mostenit 1/2, iar mama mea 1/2. Ne-am decis ... (vezi toată discuția)