Bună ziua. Sunt mama unui băiețel de 9 ani, sunt însărcinată în 32 de săptămâni și am convenit cu soțul detaliile unui divorț amiabil la notariat.
Întrebarea mea este: odată soluționat divorțul prin notar înainte de nașterea celui de al doilea copil, ( divorț care va cuprinde doar detaliile despre copilul cel mare) și la câteva zile după ce se va naște cel de al doilea copil, se poate face amendament notarial cu privire la al doilea copil? Sau va trebui acționat în instanță? Ideea e ca nu doresc sa imi supun copilul mare la stresul de a fi audiat deși in instanță poate as obține mai mult decât prin acord amiabil la notar. Dar pentru ca tatal ambilor copii este viitorul fost soț, doresc sa stabilim clar detaliile legate de întreținere și autoritate părintească și pentru bebe odată ce se va naște. Tatăl copiilor nu va vrea cel mai probabil să se implice financiar pentru bebeluș. Cum e mai bine să procedez? Repet, amiabilul prin notar doresc să îl fac pentru a nu-l supune pe copilul cel mare la stresul audierii și știind ca va fi super greu să mă înțeleg cu soțul asupra detaliilor de întreținere pentru ambii copii ulterior ( cel mic va fi alăptat și va sta evident cu mine, deci tatal ar trebui sa achite pensie de întreținere). Va multumesc pentru eventuale răspunsuri.
Drepturie parintesti se vor naste abia odata cu nasterea copilului si stabilirea legala a paternitatii lui.
Nu aveti cum reglementa acum - in scris - la notariat, doar conveni amiabil intre dvs, insa stim cu totii ca nu are nicio valoare juridica.
in caz de neintelegere intre parti va decide instanta de tutela - program de vizitare, pensie de intretinere - si atunci va privi evident ambii copii si cel mare va fi audiat caci asa dispune legea obligatoriu in toate procedurile care ii privesc.
Insa nu ar trebui sa va temeti de aceasta audiere, are loc in prezenta unui psiholog, in camera de consiliu si nu in sedinta publica, daca ii explicati contextul si ca nu trebuie sa se teama ci sa raspunda ca la scoala la intrebari, ar trebui sa fie ok, sunt mult mai isteti si mai constienti decat credem noi.. De multe ori noi le transmitem involutar temerile si fricile noastre.
Custodie minor
Dianaanna
Buna ziua, sunt divorțata de 10 ani și am 2 copii minori. Eu și fostul soț avem custodie comună pt copii. Copii sunt la mine dar pt ca nu mai pot avea ... (vezi toată discuția)