avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Poti fi dat afara daca refuzi sa lucrezi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Poti fi dat afara daca refuzi sa lucrezi non stop ...

Buna ziua,

Poti fi dat afara daca refuzi sa lucrezi non stop peste program??
Sotul meu este angajat intr-o firma unde il pune sa lucreze non stop, a lucrat si 25 de ore in care a dormit doar 2 ore, i se spune clar "in seara asta imi dai raportul", in conditiile in care programul este de exemplu azi pana la ora 15:00, zi scurta, iar pe el il pune sa lucreze pana noaptea tarziu. Iar problema este ca lui ii e frica "daca nu fac ce zic ei, poate ma da afara".
Intrebarea mea este: poti fi dat afara in conditiile astea? Ce este de facut cand te afli intr-o astfel de situatie? in care stii ca ai rate la casa si alte responsabilitati, dar traiesti cu frica ca te da afara daca te impui... ?? avem legi care sa ne apere sau nu?? Eu il incurajez cu toata fiinta mea sa zica NU, sa refuze, sa se impuna, pentru ca nu exista asa ceva sa fi dat afara fara motiv, in conditiile in care te munceste non stop.
Multumesc si imi cer scuze pentru lungimea mesajului scris la nervi si frustrare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 15 Martie 2025
Bună ziua,

avem legi care sa ne apere sau nu??

Avem.

Fiind, de fapt, la nivel legislativ, doar o excepție de la regulă, munca suplimentară prezintă o serie de particularități, reguli și interdicții, iar ignorarea acestor aspecte generează deseori conflicte de muncă, în timp ce angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei pentru fiecare lucrător în cazul în care munca suplimentară este utilizată în cadrul contractelor cu timp parțial, de pildă. Faptul că e frecvent folosită și că uneori angajații sunt cei care insistă pentru prestarea orelor, dat fiind „prețul” acestora, nu o transformă însă într-o chestiune ce devine legală indiferent de condiții.

www.avocatnet.ro/articol_691...

Derulați în jos la finalul articolului. Veți găsi și altele cu același subiect și, totodată, răspunsurile la întrebările dvs..
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
1. Codul Muncii
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern;
....

2. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

3. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.


4. Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzuri - condiții concediere director școală IuliaDumitru IuliaDumitru Buna ziua! In ce situatii poti fi concediat de un director de scoala? (vezi toată discuția)
Abateri disciplinare mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Cum putem da afara un salariat care are un comportament neadecvat in cadrul societatii? Ce documentatie trebuie sa avem pusa la punct ca sa nu ... (vezi toată discuția)