avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Am custodia copilului definitiv și ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Am custodia copilului definitiv și recunoscută ...

Bună ziua. Am custodia copilului definitiv și recunoscută în Ro, doresc cetățenia austriacă pt mine și copil .. mai îmi trebuie semnătură sau declarație din partea tatălui ca e de acord ca copilul sa renunțe la cetățenia română? Mulțumesc Pt răspuns anticipat.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:26, 22 Martie 2025
Art 28 Lg 21/1991 republicata

(1) Pierderea cetățeniei române prin aprobarea renunțării nu produce niciun efect asupra cetățeniei soțului sau copiilor minori.

(2) Cu toate acestea, în cazul în care ambii părinți obțin aprobarea renunțării la cetățenia română, iar copilul minor se află împreună cu ei în străinătate ori părăsește împreună cu ei țara, minorul pierde cetățenia română odată cu părinții săi, iar dacă aceștia au pierdut cetățenia română la date diferite, pe ultima dintre aceste date. Copilul minor care, pentru a domicilia în străinătate, părăsește țara după ce ambii părinți au pierdut cetățenia română pierde cetățenia română pe data plecării sale din țară.

(3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător și în cazul în care numai unul dintre părinți este cunoscut sau este în viață.

(4) Copilul minor, încredințat prin hotărâre judecătorească părintelui care are domiciliul în străinătate și care renunță la cetățenie, pierde cetățenia română pe aceeași dată cu părintele căruia i-a fost încredințat și la care locuiește, cu condiția obținerii acordului celuilalt părinte, cetățean român.

(5) În situațiile prevăzute la alin. (2)-(4) copilului care a împlinit vârsta de 14 ani i se cere consimțământul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la cetatenia romana kati-lina kati-lina Buna ziua. Sunt cetatean roman cu domiciliu in tara si vreau neaparat sa renunt la aceasata cetatenie. Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa ma adresez si ce ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie KARLL KARLL Poate cinrva sa ma ajute sint romanca am pasaport carte de identitate si certificat de nasrere romanesc locuiesc in Belgia acum trei ani am primit cetatenie ... (vezi toată discuția)
Cetatenie dubla ro-canadiana sau numai canadiana ?!?... Marius N. Marius N. Am un baiat care a implinit 18 ani recent si care in urma divortului nostru (a parintilor, din 2002) a fost luat in custodie de mama sa si dus in Canada unde a ... (vezi toată discuția)