avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cazier judiciar administrator condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cazier judiciar administrator condominiu

Bună ziua,
sunt administrator de condominiu angajat din 2019 la o Asociatie. Recent au avut loc alegeri,în care a fost schimbat președintele Asociației. Acesta îmi solicită acum , din proprie initiativă, fără să fi cerut împuternicire din partea Asociației , cazier judiciar. Am refuzat motivând că acest lucru se face la angajare ori dacă există vreo suspiciune declarată în AG sau în scris din partea membrilor Asociației, și ținând cont de limitele GDPR.
Mă aștept ca președintele să forțeze nota și să emită împreună cu membrii Comitetului vreo decizie nefavorabilă. Menționez că deasemenea, tot la inițiativa lui, toți membrii CEX noi numiți, au prezentat caziere , chiar dacă nu au un rol de reprezentare legală în Asociație și nici nu li s-au solicitat expres de către membrii Asociației acest document.
Cum stau lucrurile în această situație ? Pot fi îndreptățit să sesizez neregulile dacă așa stau lucrurile, și dacă da, către cine ?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2025
tereau, utilizator
Cel mai recent răspuns: tereau , utilizator 06:37, 27 Martie 2025
Bună ziua,

Conform legii asociațiilor de proprietari, persoanele alese sau numite în funcții de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari trebuie să dovedească faptul că nu au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară. Acest lucru se poate face prin prezentarea unui certificat de cazier judiciar. Având în vedere că acest document este valabil 6 luni de la data eliberării, cazierul judiciar pe care l-ați prezentat în 2019 nu mai este valabil, deci președintele Asociației vă solicită să aduceți unul nou în baza prevederilor legii 196 / 2018, art. 46 (7) – (9).
Bună ziua,
Aveți dreptate pe de o parte, în baza legii 196/2018 iar în ce privește reglementările GDPR nu prea mai aveți dreptate. Contextul este următorul : eu sunt deja angajat, și nu există suspiciuni legate de activitatea mea din partea membrilor Asociației, mai ales că sunt vecin cu aceștia. Aici vorbim de o ambiție bolnavâ a unui președinte, care a dorit să vadă el cu cine lucrează, deși ne lovim destul de des pe palierele blocului, fiind vecini de 7 ani. ori mai degrabă de dorința de a fi mai corect decât popa, cum se spune în popor.
Accesul la informații legate de cazier, se face doar în anumite situații speciale, cum este angajarea ori solicitări legitime din partea unui angajator. În cazul meu, cum mi s-a explicat și mie, Asociația este entitatea eligibilă ori în drept să solicite în mod expres astfel de informații cu caracter personal. Nu președintele, din proprie initiativă sau vreun zel nejustificat al acestuia.. Chiar dacă există suspiciuni personale de fraudă sau caracter infracțional la adresa administratorului, acesta trebuie să ceară acordul pers. juridice ( care , culmea tocmai l-a angajat și în fața căruia are obligația prezentării cazierului dată fiind funcția de reprezentant legal ), pentru a putea face un astfel de demers.
Deși , până la urmă, am decis să arăt neînfricatului de președinte, cazierul judiciar ca să sting un potențial conflict, este adevărat și faptul că puteam tăvăli un pic Asociația ( atenție ! ) către cei de la GDPR pentru o solicitare care în acest caz nu a fost legală , și nu a reprezentat interesul direct al angajatorului.
Așadar, contextul și identitatea solicitantului contează iar legea 196 / 2018 nu înglobează toate aceste particularități din viziunea GDPR. Este o lege care merită revizuită din multe puncte de vedere .
Vă mulțumesc pentru răspuns.

C. Muresan a scris:

Bună ziua,

Conform legii asociațiilor de proprietari, persoanele alese sau numite în funcții de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari trebuie să dovedească faptul că nu au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară. Acest lucru se poate face prin prezentarea unui certificat de cazier judiciar. Având în vedere că acest document este valabil 6 luni de la data eliberării, cazierul judiciar pe care l-ați prezentat în 2019 nu mai este valabil, deci președintele Asociației vă solicită să aduceți unul nou în baza prevederilor legii 196 / 2018, art. 46 (7) – (9).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare din partea unui proprietar privind furnizarea cazierelor membrilor comitetului executiv spre verificare. Slavescu Slavescu Buna ziua, Avem o solicitare de din partea unui membru al asociatiei de a ii permite sa vada cazierele membrilor de CEx. E legal sa furnizez aceste caziere ... (vezi toată discuția)
Contractele asociatiei de proprietari - legea 196 din 2018 florin555 florin555 Buna ziua, As avea o intrebare legat de cine semneaza contractele asociatiei de proprietari in contextul noi legi 196 din 2018 ? Ma refer la contracte de ... (vezi toată discuția)
Sunt președinte de asociație și, din anumite motive, vreau să demisionez dar nimeni nu vrea să preia funcția. cum aș putea scăpa, totuși? aditza222 aditza222 Sunt presedinte de asociatie si din anumite motive vreau sa renunt la aceasta functie. Problema este ca nimeni nu vrea sa preia rolul si atunci, conform legii ... (vezi toată discuția)