avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1281 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa moștenită de la mama mea îi va reveni în mod ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa moștenită de la mama mea îi va reveni în mod automat ...

Casa moștenită de la mama mea îi va reveni în mod automat fiului meu sau ar putea avea vreun drept și actualul soț,cu care sunt recăsătorită și care nu e tatăl copilului meu?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:02, 11 Aprilie 2025
Nu se întâmpla nimic "automat ".
La decesul mamei, va trebui sa dezbateti moștenirea și veți moșteni dvs.
Fiul nu are niciun drept, decât după decesul dvs.
Și nici soțul, căci bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator
Bună ziua

După decesul dvs, 1/4 din bunurile dvs revin soțului și 3/4 copilului (dacă aveți un singur copil)

Dacă la data decesului nu mai sunteți căsătorită atunci totul revine fiului.

In caz de divorț, soțul nu are nici un drept la ce ați moștenit din partea mamei dvs.

Deci actualul soț are dreptul la o parte din acea moștenire după mama dvs numai în cazul decesului dvs.
Nu mai dați informații greșite! Nu are relevanță după deces daca bunurile erau proprii sau nu, soțul supraviețuitor are o cota de 1/4 din toate bunurile soțului decedat, daca vine in concurs cu descendenții... Casa despre care face vorbire este deja moștenită după mama ei, nu trebuie sa mai facă moștenirea. Singura moștenire despre care e vorba, este cea a ei...

raluk0207 a scris:

Nu se întâmpla nimic "automat ".
La decesul mamei, va trebui sa dezbateti moștenirea și veți moșteni dvs.
Fiul nu are niciun drept, decât după decesul dvs.
Și nici soțul, căci bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii.

Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2025
LexRex, utilizator
Ce anume am spus greșit?
Am precizat eu cumva ca soțul nu ar moșteni?
Întrebarea a fost formulata dacă soțul "AR AVEA" vreun drept, în contextul moștenirii după soacră.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator
În clipa morții nu mai contează de unde (sau de la cine) avea mortul ceea ce avea.
Avea? Atunci ceea de avea se transmite prin moștenire. (excepție drepturile care se sting prin moarte)
Cui se transmite? Moștenitorilor celui decedat.
În speță: 1/4 soțului supraviețuitor (dacă va mai fi soțul dvs și dacă nu va pleca el mai întâi) și 3/4 copilului.

Cu un testament și dacă mai aveți și alte bunuri se mai pot modifica unele lucruri.
Altfel, casa ar putea să ajungă doar la copilul dvs. numai dacă mai intervine si voința... Celui care organizează plecările pe lumea ailaltă.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2025
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea lasata ... Papell Papell Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului) (vezi toată discuția)
Cum se împarte succesiunea în cazul unei familii cu un copil al ambilor soți și unul din căsătoria anterioară a unuia dintre ei? Chiriac Tiberiu Gabriel Chiriac Tiberiu Gabriel In cazul unei familii(casatorie legitima)unde sunt si doi copii(unul comun,unul din casatoria anterioara a sotiei)la decesul sotului cum se imparte masa ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)