avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1449 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, am si eu o intrebare legata de pensia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de pensia de invaliditate ...

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de pensia de invaliditate pe un an de zile aprobata pt mama mea care a avut o boala oncologica. A primit decizia de incetare cu data efectiva de 1 septembrie 2024 insa a mai primit pensie si in septembrie, noiembrie, martie si aprilie , iar recent a primit decizie de recuperare a sumelor incasate necuvenit pe septembrie si noiembrie doar. Este obligata sa restituie banii dat fiind ca nu are niciun venit? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan1ela , utilizator 15:02, 14 Aprilie 2025
Legea 360/2023
Articolul 156
(1) În cazul sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale, casele teritoriale de pensii emit decizii de recuperare, prin care se stabilește în sarcina beneficiarilor obligația de restituire a acestor sume.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se stabilesc cu respectarea termenului general de prescripție a dreptului la acțiune, de 3 ani, calculat de la data constatării.
(3) Decizia de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale constituie titlu executoriu.
Multumesc pentru raspuns, cu alte cuvinte e obligata sa restituie banii altfel e executata silit, din cauza greselilor din sistem, lor le sunt suportate greselile fiind acoperiti de legile create in favoarea lor..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la casa de pensii? ... Iulia r. Iulia r. Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la Casa de Pensii? Menționez ca este vorba despre plata unei pensii de boală timp de 1 an, când am fost și ... (vezi toată discuția)
Pensie calculata gresit Mariana_aa Mariana_aa Bună seara! Vecina mea a primit pensia calculata gresit de catre casa de pensii. Problema este ca a fost chemata pentru a se intelege cu casa de pensii si sa ... (vezi toată discuția)
Sunt persoana cu dizabilitate, si am inteles ca la 53 de ani ... genoh genoh Sunt persoana cu dizabilitate, si am inteles ca la 53 de ani ma pot pensiona de drept, nestiind ca am nevoie de peste 23 ani vechime, deci mi-am facut dosar, ... (vezi toată discuția)