avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am depus actele pentru succesiune, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am depus actele pentru succesiune, ...

Drept civil, mosteniri
Buna ziua,
Am depus actele pentru succesiune, la un notariat si desi am cautat actele casei si ale terenului raposatului nu le-am gasit.Am o colega care la fel nu avea toate actele la proprietati si le-a reconstituit notarul, solicitandu-le de la diferite institutii ,deasemenea a solicitat si extrase de cont de la banci.
Notarul nostru ne-a spus sa facem noi rost de acte.Daca noi ne ocupam de tot, notarul ce mai face incaseaza banii doar .Cum este legal? Nu intra in atributiile lui profesionale sa se ocupe de un client ? Eu nu mai inteleg nimic De unde sa facem noi rost de acte si cand ca toate institutiile au dimineata program doua ore.Sa ne pierdem locurile de munca ca sa putem face succesiunea la notar.Cum sa procedam ca sa putem terminam succesiunea intr- un interval normal de timp de doua trei luni fara a ne pierde locurile de munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:56, 25 Aprilie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va luați liber. Din zilele legale de concediu. Este interesul dvs. sa va ocupați.
Nu, nu întra în atribuțiile notarului sa facă corespondenta și sa va reconstituie tot dosarul cu acte, acte de care dvs și defunctul trebuia sa aveți grija și sa le păstrați.
Notarul îndeplinește un serviciu notarial si încasează onorariul pentru procedurile efectuate la cererea dvs (în cazul de față pentru procedura succesorala).
În situatia colegei s-a întâmplat asa, fiindcă notarul respectiv a vrut sa fie el simpatic si drăguț și sa ajute un client. Dar asta nu înseamnă că pe client trebuie sa-l doară-n cot de acte, pe principiul ca "lasă că le obține notarul".
Asa cum dvs sunteți la serviciu și nu vreți sa va bateți capul, asa e si el.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator

Multumesc pentru raspuns. Angajatorul mi-a aprobat cinci zile de concediu de odihna anual in cei zece ani de munca, in tmpul carora eram sunata permanent iar daca nu raspundeam tipa ca de ce nu am raspuns imediat.De aceea intrebam ,daca notarul/ salariatii nu trebuie sa munceasca pentru banii pe care ii castiga si nu sunt putini, ca in cazul meu si al altora care muncim din greu " pentru ca nu am avut recomandare " ca si altii la angajare.
Asa ca dupa cum vedeti nu toti salariatii beneficiaza de dreptul la unco concediu anual,deoarece li se reproseaza ca " cine mai munceste " daca ei nu sunt la munca.
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2025
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai muncesc. Serviciile notariale se platesc.
Dvs solicitați un act/o procedura, notarul va indica documentele necesare, dvs le prezentați și notarul va redactor și va autentifica actul sau dezbate procedura succesorala.
Aia o plătiți si pentru aia muncește. Plus răspunderea și verificarea legalității actului pe care îl instrumentează.
Nu înseamnă că vine clientul cu mana-n buzunar și notarul se apuca sa ii procure actele de care clientul nu a avut grijă.
O poate face, dar asta se va reflecta în onorariul perceput, pentru ca angajatii notariatului, plătiți de notar vor pierde dublul timpului alocat pentru procedura respectivă. Iar pentru orice sumă achitata primiți bon/chitanță. Nu percepe nimeni bani pentru ceva nemuncit.
Cu șeful, o rezolvați dvs. Sau faceți o procura altcuiva sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Iar dacă va preocupa "cum e legal", ar trebui sa va îngrijoreze atitudinea șefului. El încalcă legea și ar trebui sesizat ITM-ul.
Art.145 din Codul muncii, prevede ca "Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare."
Nu e vina notarului.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, adevărata dumneavoastră speță e cea legată de abuzurile de la locul de muncă. Contactați un avocat de dreptul muncii.

raluk0207 a scris:

Pai muncesc. Serviciile notariale se platesc.
Dvs solicitați un act/o procedura, notarul va indica documentele necesare, dvs le prezentați și notarul va redactor și va autentifica actul sau dezbate procedura succesorala.
Aia o plătiți si pentru aia muncește. Plus răspunderea și verificarea legalității actului pe care îl instrumentează.
Nu înseamnă că vine clientul cu mana-n buzunar și notarul se apuca sa ii procure actele de care clientul nu a avut grijă.
O poate face, dar asta se va reflecta în onorariul perceput, pentru ca angajatii notariatului, plătiți de notar vor pierde dublul timpului alocat pentru procedura respectivă. Iar pentru orice sumă achitata primiți bon/chitanță. Nu percepe nimeni bani pentru ceva nemuncit.
Cu șeful, o rezolvați dvs. Sau faceți o procura altcuiva sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Iar dacă va preocupa "cum e legal", ar trebui sa va îngrijoreze atitudinea șefului. El încalcă legea și ar trebui sesizat ITM-ul.
Art.145 din Codul muncii, prevede ca "Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare."
Nu e vina notarului.

Precizare : Eu doresc sa termin succesiunea pe cale amiabila, intr- un termen rezonabil de doua trei luni la notar! Problema mea a fost ca acest notar mi-a spus ca va solutiona tot, stia ca nu am toate actele ( este prieten de familie cu o ruda) eu sunt " obligata" sa dezbat succesiunea la el, ca altfel risc sa ajung in instanta! Dar ce sa vezi, surpriza, dupa ce am depus actele la el mi-a spus " sa aduc eu actele", sau sa dezbat partial succesiunea.
Si in plus, mai exista si o fosta sotie casatorita timp de doi ani cu raposatul, mama celui cu care fac succesiunea, dar divortata de 20 de ani " si care nu a facut partajul" ,( dar casa a fost cumparata cu banii proveniti din mostenire, deci nu are nici-un drept, nu stiu ce vrea de la mine)
Concluzie : eu vreau sa platesc pentru solutionarea dosarului si nu doar pentru avizarea lui, deoarece eu nu stiu de unde sa fac rost de acte ( raposatul avea o casa si in provincie si nu era o persoana ordonata) , dar si nu am timpul necesar, si nu in ultimul rand nu imi permit " luxul " sa raman fara loc de munca, de aceea platesc pentru toate serviciile prestate.
Multumesc anticipat oricui imi poate da lamuriri cu toate informatiile de care am nevoie.

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune 2018 Petri75 Petri75 Ce documente sunt necesare și care este procedura pentru deschiderea succesiuni pentru parinții mei, ei au decedat la interval de 3 ani unul fata de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Nicu1951 Nicu1951 Buna ziua,, am un SRL, suntem 3 asociati eu sotia si fiul,si si sotia a decedat , vreau sa fac succesiunea ,dar numai pe firma ,ca nu am bani si pentru ... (vezi toată discuția)
Bună va rog sa îmi spuneți pentru deschiderea unei succesiuni ... ANDY24 ANDY24 Bună va rog sa îmi spuneți pentru deschiderea unei succesiuni cine îmi poate cere documentele de identitate sau alte documente notarul sau cel care ... (vezi toată discuția)