avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie neautorizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie neautorizata

Proprietarul a construit anexe(baie,bucatarie) la casa fara autorizatie de constructie iar acum doreste sa vanda casa. Ce trebuie sa faca? Am inteles ca a platit si o amenda din aceasta cauza.... multumesc!
Cel mai recent răspuns: Helena_L , utilizator 19:16, 12 Februarie 2010
Important este in ce an a terminat de edificat dependintele mentionate.
puteti face o actiune in instanta prin care sa se recunosca dr.de proprietate asupra anexelor.
daca au trecut 5 ani-este accesiune imobiliara
Mai exista o cale si mai simpla (vezi Normele metodologice de aplicare a legii 50/1991), care se rezolva la primarie:

"ARTICOLUL 57

Intrarea in legalitate

(1) Organul de control care a sanctionat contraventional fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu incalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 25 alin. (1) din Lege, pe langa oprirea executarii lucrarilor, va dispune luarea masurilor necesare pentru incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, intr-un termen pe care il va stabili prin procesul-verbal.

(2) Potrivit prevederilor art. 25 alin. (2) si (3) din Lege, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul in care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmand sa dispuna mentinerea, respectiv desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu incalcarea prevederilor acesteia.

(3) In situatia in care constructia realizata fara autorizatie de construire intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competenta poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire in vederea intrarii in legalitate, in coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai in baza concluziilor unei expertize tehnice pentru cerinta de calitate A - rezistenta si stabilitate privind starea structurii de rezistenta in stadiul fizic in care se afla constructie."

multumesc de raspuns! e mai mult de 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa bogsmc bogsmc Buna ziua, Am dobandit o casa printr-un act de adjudecare.Casa a fost construita fara autorizatie de constructie si din acest motiv nu mai pot face ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as vrea sa stiu daca mai pot obtine autorizatia de constructie daca am construit 2 camere mansardate pe teren proprietate ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire fara autorizatie ... ordonanta 64 sau accesiune imobiliara leahuadrian leahuadrian Buna ziua. Am si ei o problema mai spinoasa la care nu reusesc sa ii dau de capat. Am construit in 1994 o cladire fara autorizatie pe un teren aflat in ... (vezi toată discuția)