avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Am lucrat 15 ani in Romania din perioada ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Am lucrat 15 ani in Romania din perioada 1987-20002, ...

Buna ziua! Am lucrat 15 ani in Romania din perioada 1987-20002, după care am lucrat fara acte in Germania, din 2011 am lucrat cu geverbe in Austria și concomitent am făcut contract cu casa de pensii și am platit pentru pensie șapte ani in fiecare luna și un an am cumpărat din urmă. In momentul semnării contractului cu casa de pensii am spus că lucrez in Austria cu geverbe și mi-sa comunicat că nu are importanta. După atâția ani și f.multi bani cotizați am înțeles că nu se mai recunoaște aceasta plata. Va rog să mă informați ce as putea sa fac, se accepta sa îmi mut aceasta cotizație in urma unde am perioada lipsa sau se pot recupera aceste plăți? Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Marieta66! , utilizator 17:40, 2 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine v-a spus ca nu se recunoaste plata? .... • Perioadele de după 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate în baza declaraţiilor individuale de asigurare sau a contractelor de asigurare, conform legislaţiei pensiilor seunt cnsiderate stagiu de cotizare.

Nu se poate transfera plata contributiilor pe o alta perioada.
Buna ziua! Am fost la Casa de Pensii Reșița și mi-sa spus că am platit degeaba deoarece este dubla impunere și se ia în calcul perioada din Austria deoarece acolo am lucrat efectiv. Eu in Austria am lucrat cu Geverbe un PFA jumătate luna in Austria după care am stat acasă jumătate luna,câtă rezultă și din fluturașii cu care m-a platit familia, de platit am platit SVA pe întreg anul. Am înțeles că în acest caz ar fii mai indicat sa nu i-mi aduc în România contribuția de pe Austria. Va mulțumesc pentru respunsuri și va doresc o zi frumoasa!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interpretarea mea:
-Sa nu apelati la pensie comunitara.
Motivul ?
Sunt perioade de suprapunere de stagiu in doua state U.E...
Mulțumesc pentru raspuns! In Austria am 12 lucrați dintre care 7 cotizație plătită în paralel și în România. Asta ar însemna să renunț la încă 5 ani vechime de pe Austria. Am 18 in Romania lucrați + 7 cu contract la casa de pensie care se suprapun cu o parte din cei 12; lucrați pe Austria de 1,5 ani lucrez in Elveția. Am 4 ani de șomaj 2002- 2008 și sunt mama a doi copii. Am sperat sa realizez o vechime de 34,11 luni fiind născută în noiembrie 1966 in speranță de a mi-se acorda la pensie banii pentru șomaj și pentru copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale-pensii chiojdean chiojdean Bun gasit. Am urmatoarea nedumerire:fratele meu lucreaza in afara tarii, cu acte in regula.cu tara in care lucreaza,Romania are conventie pentru asigurari ... (vezi toată discuția)
Echivalarea anilor lucrati in strainatate in romania merascu merascu Buna ziua! In timpul studiilor de doctorat in Austria am lucrat si in proiecte de cercetare la universitate cu norma de 6h/zi (8h/zi maxim). In timpul ... (vezi toată discuția)
Pensie suplimentara austria codrutdancau codrutdancau Buna ziua, Ma intereseaza ,sa aflu un raspuns competent pt. cazul sotiei mele. In prezent,are virsta de aproape 56 ani si o vechime in munca in Ro de 27ani ... (vezi toată discuția)