avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale HCL schimbat/refuz autorizație bar?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

HCL schimbat/refuz autorizație bar?

Bună ziua,
Avem nevoie de o opinie avizată cu privire la o situație juridică care ni se pare profund nedreaptă.

Dețin o firmă care administrează un bar aflat la parterul unui bloc din Sibiu, funcționând neîntrerupt din anul 2006. Spațiul este unul comercial, așa cum figurează în acte, și nu a fost necesară niciodată schimbarea de destinație pentru obținerea autorizației de funcționare.

. În fiecare an, timp de 19 ani, am primit atât autorizația de funcționare, cât și autorizația de alimentație publică, fără obiecții din partea autorităților.

În 2024, proprietarul spațiului a dorit să vândă imobilul, iar noi, pentru a consolida activitatea și a avea siguranța continuității, am contractat un împrumut bancar și am achiziționat spațiul. Decizia a fost una strategică și justificată de faptul că acolo deja funcționa legal barul nostru, cu toate autorizațiile în regulă.

Însă în 2025, la reînnoirea autorizațiilor, am primit un refuz din partea Primăriei Sibiu pentru eliberarea autorizației de funcționare, pe motiv că spațiul – deși comercial – nu are schimbare de destinație, iar aceasta ar fi necesară în condițiile actuale. Mai mult, ni s-a transmis că este necesar și acordul vecinilor pentru această schimbare, un demers extrem de dificil, dacă nu imposibil, în contextul locativ actual. Totul în baza unei decizii a consiliului local,apărută in decembrie 2024 .

Paradoxal, autorizația de alimentație publică ne-a fost totuși acordată.

Întrebările mele sunt următoarele:

1. Este legal sau moral ca o activitate economică desfășurată de aproape 20 de ani, cu autorizații emise constant de aceeași instituție, să fie blocată brusc în baza unei interpretări administrative sau a unei Hotărâri recente de Consiliu Local?

2. Există vreun temei legal sau precedent care protejează drepturile dobândite prin funcționare continuă și autorizată?

3. Ce pârghii legale avem în fața unei astfel de decizii, care ignoră investiția substanțială făcută în achiziționarea spațiului și impactul asupra angajaților și contractelor comerciale în derulare?

Apreciez orice punct de vedere juridic sau experiență similară care ne poate ajuta să înțelegem dacă este vorba despre o măsură legală sau despre un abuz administrativ mascat.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!

Alte discuții în legătură

Bar la parterul blocului meu armand67 armand67 La parterul blocului in care locuiesc, sub apartamentul al cărui proprietar sunt, a fost deschis un spaţiu cu destinaţia de alimentaţie publică – ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comercial trecut in cf ca si alimentatie publica-bar enoon enoon Inchiriere spatiu comercial trecut in CF ca si ALIMENTATIE PUBLICA-BAR catre firma cu domeniul de activitate CAEN 5610 - Restaurante: este nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)
Nelamurire raspuns primarie illy illy Buna ziua. Doresc sa clarific urmatoarea problema . Am facut o sesizare la primarie , referitor la activitatea unui agent economic care si-a deschis o pizzerie ... (vezi toată discuția)