Am primit decizia de pensionare la limta de varsta. Aceasta are o mentiune in care sunt informat ca primele,bonusurile, orele siuplimentare, acordul global,… nu au fost valorificate pentru ca din adeverinta eliberata de angajator nu reiese ca au fost platite (de acesta), din fondul de salarii. Precizez ca este vorba de perioada 1987 – 2001.
Adeverinta precizeaza clar ca sumele inscrise in tabelele anuale au fost platite din fondul de salarii. Am discutat cu angajatorul si acesta a confirmat ca pentru aceste sume au fost platite toate taxele in vigoare la acea data. In adeverinta angajatorul face precizarea ca pentru aceste sume nu a fost retinut procentul pentru PENSIA SUPLIMENTARA (3-5%). Precizez ca angajatorul a fost si este institutie de stat.
Va rog sa imi spuneti daca aceste sume trebuiau valorificate in calculul valorii pensiei.
Va multumesc.
Legea 360/2023
Articolul 13
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Art.113
(5) Adeverințele prin care se face dovada vechimii în muncă prevăzute la art. 13 lit. a) din lege, eliberate anterior intrării în vigoare a legii, pot fi valorificate dacă cuprind cel puțin elementele necesare prevăzute la alin. (2).
(2) În situația prezentării și a altor acte de vechime în muncă prevăzute de lege, pentru perioadele menționate la art. 13 lit. a) din lege, acestea vor cuprinde obligatoriu cel puțin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere și de încetare a raportului de muncă;
d) funcția, meseria sau specialitatea exercitată.