Buna ziua. Sunt angajat pensionar la o institutie a carei CIM acorda spor de vechime. Dar in acest an in CIM a fost introdusa o reglementare potrivit careia "Pentru pensionarul angajat vechimea in munca se considera timpul de la data angajarii". In anii precedenti reglementarea era " se considera vechimea la data angajarii"" . In opinia mea noua reglementare reprezinta o discriminare deoarece trateaza diferit angajatii pensionari si se incalca CM. Exista un temei legal care sa justifice aceasta discriminare?
Codul Muncii nu are nicio prevedere expresa privind calculul vechimii in munca.
Daca este institutie publica, atunci , potrivit art.10 alin.7 din Legea 153./2017, pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
Buna ziua, probail nu am formulat suficient de clar intrebarea! Problema ridicata de mine nu se referea la calculul vechimii ci privea legalitatea introducerii in CIM , la articolul privind acordarea sporului de vechime in munca, a unei prevederii care face o diferentiere intre restul angajatilor si angajati pensionari! Exista vreun temei legal pentru a nu acorda angajatului pensionar acelasi spor de vechime ca angajatului nepensionar cu aceeasi vechime in munca, fara nici o motivare sau justificare legala ? Tratarea diferentioata a pensionarilor fata de ceilalti angajati nu reprezinta o discriminare indirecta pe baza varstei sau statutului social? Nu este o incalcare a Codului muncii care prevede: Art. 5. – (1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii."?
Buna ziua, sa inteleg ca exista un text de lege in vigoare care in cazul bugetarilor permite tratarea diferentiata a angajatilor pensionari fata de angajatii nepensionari? In speta la acordarea sporului de vechime? Daca da, imi puteti preciza care sunt acele legi sau reglementari? Multumesc.
Ati inteles eronat ... Daca este institutie publica, atunci , potrivit art.10 alin.7 din Legea 153./2017, pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.