Buna ziua. Sunt angajat pensionar la o institutie a carei CIM acorda spor de vechime. Dar in acest an in CIM a fost introdusa o reglementare potrivit careia "Pentru pensionarul angajat vechimea in munca se considera timpul de la data angajarii". In anii precedenti reglementarea era " se considera vechimea la data angajarii"" . In opinia mea noua reglementare reprezinta o discriminare deoarece trateaza diferit angajatii pensionari si se incalca CM. Exista un temei legal care sa justifice aceasta discriminare?
Buna ziua, vad ca ocoliti sa imi dati un raspuns punctual si clar la intrebarea mea! In primul rand eu am precizat ca lucrez la un institut care are prevazut in CCM ca angajatii beneficiaza de un spor de vechime conform unui tabel cu procente in functie de vechimea in munca, acordat de la data de 1 a lunii urmatoare dupa ce se indeplineste conditia din tabel. Este clar ca nu e vorba de o institutie publica, e vorba de un institut de cercetare care este proprietate de stat dar nu e bugetar si se autofinanteaza si nu intra sub incidenta legii salarizarii unitare si deci nu avem gradatii. Avem salariul de baza negociat prin CIM la care se adauga sporul de vechime si alte sporuri prevazute in CCM. Intrebarea mea nu se referea la legalitatea sau cuantumul acestor sporuri ci la faptul ca in CCM este prevazuta o prevedere potrivit careia in cazul pensionarilor reangajati vechimea in munca ( in baza careia se acorda procentul de spor vechime si numarul zilelor de concediu de odihna) se considera timpul scurs DE LA DATA REANGAJARII adica practic reangajatii pensionari sunt privati de dreptul de a primi spor de vechime deoarece prima transa de vechime se acorda doar dupa 3 ani si pensionarii sunt angajati cu CIM pe perioada determinata care nu poate fi mai mare de 3 ani! Aceasta prevedere este o masura de discriminare indirecta a reangajatilor pensionari fata de celelalte categorii de angajati. ai institutiei care primesc sporul corespunzator vechimii in munca, indiferent ce tip de CIM au! .
Intrebarea mea era DACA E LEGALA o astfel de prevedere, care face o diferentiere intre angajatii pensionari si nepensionari, si daca DA, as vrea sa stiu care e temeiul legal. Va multumesc.
1. Nu ne plac remarcile paternale, adică acele remarci făcute de către utilizatorii obişnuiţi care se erijează în conducători, prin observații referitoare la cine și cum ar trebui să posteze.
Nimeni nu este obligat să răspundă întrebării dumneavoastră și, cu atât mai mult, nu vă putem garanta un răspuns complet, corect și de actualitate. Trebuie sa discerneţi singur în ce măsură răspunsurile primite vă pot ajuta în cazul supus dezbaterii.
2. Legalitatea nu se stabileste pe un Forum unde sunt exprimate idei sau pareri din practica intalnita si din legislatie.
3. Si in trecut in legislatie exista o astfel de prevedere, dar denumirea era alta ..vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate .
4. Vechimea in munca reprezinta acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, exista art. 16 alin. (5) din Codul muncii .
prin urmare, opinia mea , este ca in calculul vechimii in munca ar trebui sa se ia in considerare toata perioada lucrata.
5. Potrivit art. 229 alin.4 C.mun., contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor si produce efecte pentru toți angajații/lucrătorii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel.
Asadar, nefiind contestata in instanta , acea clauza poate fi considerata legala.