avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intocmita ilegal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intocmita ilegal

Bunaziua,

Situația este in felul următor, tatăl meu a avut un var care a decedat in 2023 (părinti lor fiind frați) care deținea 2 apartamanente in Bucuresti.
Un alt var, care locuieste tot in Bucuresti, a zis ca se va ocupa el de vanzare lor pentru a se imparti bani pentru mostenire.

Ne-a tot tinut pana anul acesta 2025 ca tot nu reuseste sa le vanda, cand el defapt in 2023 la 6 luni dupa deces a facut actul succesoral la notar ca unic mostenitor doar mama lui (matusa personei decedate), desi clar sunt mai multi mostenitori. Din ce stiu apartamentele nu au fost vandute inca.

Am si copia certificatului de mostenire in care se declara ca ar fi singurul mostenitor la sectinea MOSTENITOR :

M VASILICA, cetățean român, - căreia în calitate de mătușă, îi revine întreaga masă succesorală,

Au renunţat la succesiune, conform art. 1120 cod civil: Nu există
Sunt prezumati renunţători la succesiune, conform art. 1112 Cod Civil: Nu există
Sunt străini de succesiune prin neacceptare: Nu există
Sunt nedemni, conform art. 958 sau art. 959 Cod Civil: Nu există

Intrebarea mea este, se poate considera fals in acte? Se poate face plangere penala?
Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 10:22, 12 Iunie 2025
Din ce spuneti , eu inteleg ca matusa respectiva e - de fapt - sora cu unul dintre parintii decedatului . Eu nu sunt jurist , dar , daca e asa , matusa e ruda de gradul 3 cu decedatul , iar verii de gradul 4 . Cata vreme exista o ruda de gradul 3 , cele de gradul 4 sunt inlaturate de la mostenire . Deci , nu varul a facut actul succesoral cu mostenitor unic mama lui , ci mama lui a acceptat si dezbatut succesiunea . Cereti parerea unui avocat , sau a unui notar , va va spune in ce ordine se stabilesc succesorii unui decedat . In aceste conditii , nu exista nici o “ mostenire intocmita ilegal “ .
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2025
CHKa, utilizator
Dacă mama varului respectiv este singura mătușă în viață, ea este unic moștenitor, fiind rudă de grad mai apropiat (gradul 3).
Verii primari sunt rude de gradul 4, deci mai îndepărtat.
Așadar, numai dacă nu existau unchi sau mătuși în viața, ar fi moștenit verii.
Nu e nimic ilegal.
bunicul meu(decedat) este frate cu matusa (in viata) si parintele(decedat) varului decedata sunt acelasi grad de rudenie, nu automat toti au acelasi drept.
Drepturile bunicului meu se transfera catre tatal meu(decedat) is mie automat.

Am mai promit si acest respuns de la un avocat la acesta situatie explicata:
"
Poate să fie atacat acel certificat de moștenitor dar dacă nu dovediți că ați acceptat moștenirea se poate invoca excepția lipsei de interes. Acceptarea poate să fie expresă (la notar) sau tacită, prin acte pe care numai o persoană care se consideră moștenitor le poate face.
"

Pana si chatgbt e de acord cu faptul ca am dreptul:

Situația juridică în prezent
Persoana decedată (vărul tatălui dumneavoastră) nu avea copii, părinți sau soț/soție în viață, ci doar rude colaterale (frați ai părinților și descendenții acestora), deci moștenirea legală se duce la acești colaterali până la gradul al patrulea.

Conform Codului Civil, moștenitori legali în acest caz ar fi: verii primari (adică tatăl dvs. și celălalt văr), în lipsa altor rude mai apropiate.

Doar mătușa decedatului nu ar putea moșteni singură întreaga avere, decât dacă ceilalți moștenitori fie au renunțat explicit, fie nu au acceptat moștenirea în termenul legal de 1 an, iar ea s-a prezentat ca unică moștenitoare în fața notarului.
Nu, nu se transfera automat.
Nimic nu funcționează automat.
Dacă va referiți la împrejurarea ca și tata și bunicul au decedat înaintea acelui var, aflați ca reprezentarea succesorala nu intervine în clasa a 4-a de moștenitori (din care faceți parte dvs), astfel încât sa veniți la moștenirea varului în locul tatălui și bunicului.
Dacă tata (var primar cu defunctul și ruda de gradul 4) si bunicul (unchiul defunctului și ruda de gradul 3) au decedat înainte, la revedere.
Moștenește doar singura mătușa în viață, care e ruda de gradul 3.
Dvs deja sunteți ruda de gradul 5 și legal, nu mai aveți nicio vocație succesorala.

Conform Codului Civil, moștenitori legali în acest caz ar fi: verii primari (adică tatăl dvs. și celălalt văr), în lipsa altor rude mai apropiate.
raluk0207, utilizator
Art. 964 Cod civil
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.

(3)) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.

Deci, moștenirea este dezbătută corect.
O eventuala declarație de acceptare nu va ajuta.
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)