avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire ruda indepartata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire ruda indepartata

buna ziua
As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau surori).Nu avea nici sotie,nici copii,fratele si parintii decedati.Singurii rude apropiate doi veri primari(un unchi si o matusa de-al meu),si cu mine.As vrea sa stiu daca am drept de mostenire?

Cel mai recent răspuns: ContSters297103 , utilizator 15:29, 19 Octombrie 2013
Nu.
Dvs. sunteti ruda de gradul 5 cu defunctul, iar vocatie la mostenirea au colateralii pana la gradul 4. (verii primari sunt rude de gradul 4).
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
romascanu, moderator
Au vocatie la mostenire rudele, in ordinea gradelor de rudenie.
Unchiul si matusa dv. sunt incadrate in clasa a IV-a de mostenitori, fiind rude de gradul 4 cu el, iar dv. de gradul 5. Daca nu sunt alte rude de-ale defunctului, atunci aveti vocatie succesorala.
Tatal(mama) dv care va leaga de aceasta persoana ar avea vocatie succesorala de pe urma defunctului, alaturi de unchiul si matusa dv. Daca parintele dv este decedat, atunci dv. puteti sa il reprezentati la mostenirea defunctului, alaturi de alti frati de-ai dv.
Mostenirea se imparte in mod egal in aceeasi clasa, asta insemnand o cota egala de 1/3 .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu opereaza reprezentarea in acest caz. (degeaba va uitati dupa ordinea ...inmormantarilor)

Pot veni la mostenire prin reprezentare descendentii fratilor sau surorilor defunctului. (nu descendentii verilor)

Or, mama utilizatorului nu este sora cu defunctul, ci verisoara

Din enuntul problemei rezulta ca defunctul avea un FRATE predecedat. Mostenirea va fi culeasa de copiii acestui frate predecedat. (nepoti de frate ai defunctului).
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
romascanu, moderator
multumesc pentru raspunsuri.Defunctul avea un frate decedat,dar nici acela nu avea copii,doar sotie si un copil vitreg(copilul sotiei).Deci si acest copil are drept de mostenire?
Nu. Acest copil nu e ruda cu defunctul.

Si atunci inseamna ca nu exista rude din clasa a II-a de mostenitori.

Dar unchi si matusi exista? (ai mortului, nu ai dvs.)

Daca defunctul nu are nici unchi si nici matusi in viata, atunci vin la mostenire verii primari (si aici nu ne-ati lamurit daca mama dvs. e in viata sau nu).
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are copii, dar traieste mama acestuia? SurduLaurentiu SurduLaurentiu Buna seara, Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu a fost casatorit si nu are copii, insa mama acestuia traieste? Multumesc, Alina (vezi toată discuția)