avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aportul locatarilor la lucrarile de reparatii lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aportul locatarilor la lucrarile de reparatii lift

Locuiesc in bloc turn cu apartamente si garsoniere. Aportul la lucrarile de reparatii lift, consider ca trebuie calculat in functie de numarul de persoane care locuiesc in imobil si nu in functie de suprafata imobilului. Exemplu: eu locuiesc singura in apartament cu doua camere si trebuie sa platesc conform calculelor 600 lei, iar 3 persoane care locuiesc in garsoniera, platesc 400 lei, spunandu-mi -se ca se calculeaza in functie de suprafata imobilului. Personal, consider ca nu imobilul circula cu liftul, ci persoanele care locuiesc in imobil. Va rog frumos sa imi explice cineva aceasta asa zisa lege!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Costica , utilizator 08:38, 23 Mai 2025
Nu este asa zisa lege, ci legea asociatiilor de proprietari. Cheltuielile pentru lucrarile de reparatii in general (nu numai cele legate de lift) sunt repartizate proportional cu suprafata utila a locuintei. E vorba de art.85 din legea 196/2018.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2025
latka, utilizator
Buna ziua

Este corect ce vi s-a spus. E vorba de legea 196/2018. Liftul, conform legii este considerat parte comuna (legea 196/2018, art. 35, litera e)

Cum a spus si @latka, cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.

Prin urmare, atat modul de repartizare cat si explicatia pe care ati primit-o sunt corecte si legale.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviză netemeinică, nelegală și discriminatorie. Ovidiu Bălaj Ovidiu Bălaj Adunarea generală a asociației de proprietari poate hotărî modalitatea de repartizare a cheltuielilor privind părțile comune in ceea ce privește ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire ... Leonte Liviu Leonte Liviu Bună ziua ! Referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire la lucrări (acoperirea cu carton bituminat a acoperișului blocului). ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor diablo diablo Buna ziua, Stau intr-un bloc construit in anul 2019 , la et 1 si as dori sa stiu daca este corect ca sa platesc cheltuielile legate de folosirea si ... (vezi toată discuția)