avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dat în judecată pentru daune auto, deși aveam RCA ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dat în judecată pentru daune auto, deși aveam RCA – ce pot face?

Bună ziua,
Am fost implicat într-un accident auto în decembrie 2024, în urma căruia am completat constatare amiabilă, recunoscând că am fost vinovat. Autovehiculul condus de mine era asigurat RCA (valabil) la Grawe România, însă RCA-ul era pe numele proprietarului mașinii, nu al meu.

Recent, am fost chemat în judecată de o firmă de reparații auto (Project Car Solution SRL), care pretinde că Grawe nu le-a plătit integral suma pentru reparație, și îmi cere mie 9.763,99 lei + dobândă. Sunt trecut în proces ca intervenient forțat.

Întrebările mele sunt:

Este legal ca această firmă să mă dea pe mine în judecată, deși exista o poliță RCA valabilă?

Cine ar trebui să achite diferența – eu, ca șofer vinovat, sau Grawe, ca asigurător RCA?

Ce apărare pot formula și ce ar trebui să cer în instanță?

Pot solicita chemarea în garanție a Grawe? Cum?

Merită să plătesc avocat, sau pot redacta eu răspunsul?

Mulțumesc anticipat pentru orice sfat juridic. M-ar interesa și dacă există practici abuzive frecvente din partea firmelor de reparații auto care umflă devizele, pentru a obține bani direct de la șoferi.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 10:09, 13 Iunie 2025
Redactați o întâmpinare în care trebuie sa menționați ca nu aveți calitate procesuală întrucât asigurarea nu a fost încheiată pe dvs. dvs trebuie să plătiți dauna pt mașina pe care ati condus-o nu pentru mașină pe care ati accidentat-o din vina dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare? BogdanBlg BogdanBlg Buna ziua, in anul 2014 am avut un mic accident in care eu am fost de vina. Tipul in care m-am bagat avea masina pe firma ( avea casco ) noi am facut asigurare ... (vezi toată discuția)
Accident rutier masina parcata Cristina Radu Cristina Radu Buna seara.In luna noiembrie a anului trecut-2010- masina familiei mele a fost grav avariata in timp ce era parcata in fata casei, de catre o soferita care a ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala, daune, expertiza tehnica alina75 alina75 buna ziua! Vă rog mult daca ma puteţi ajuta. Sotul meu a fost implicat într-un accident fără victime. Doamna avea STOP, zice că s-a asigurat,dar a ... (vezi toată discuția)