avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Pentru 2 soți decedati s-a deschis ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Pentru 2 soți decedati s-a deschis succesiunea si ...

Buna ziua, Pentru 2 soți decedati s-a deschis succesiunea si s-au eliberat certificate de mostenitor. Dupa o perioada de timp s-a descoperit ca un bun ( bun comun ) a fost omis la deschiderea succesiunilor.
Ce acte sunt necesare pentru suplimentul la certificatul de mostenitor? Mai este necesara anexa 24 pentru supliment? Notarul asa solicita. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 12:40, 17 Iunie 2025
Nu cred ca a fost "omis". Ci, nu a fost declarat de moștenitori. E o diferență.
Nu, nu mai este necesara Anexa 24, dacă este vorba despre un supliment.
Însă, nu e greu de obținut.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În ce constă diferența?

A omite = a lăsa (intenționat) la o parte.
Omisiunea poate să fie și voită, nu doar din uituceală. Și tot certificat de moștenitor suplimentar se emite
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2025
romascanu, moderator
A omite= a uita. Ceea ce e cam incompatibil cu termenul "intentionat".
De către cine? Dacă de notar, se înțelege ca ar fi vina lui.
Și având în vedere ca moștenitorii ar trebui sa știe ce bunuri a avut defunctul, nu știu cum ar putea moștenitorii sa "omita" bunuri.
În atare situație, nu le-au declarat, în mod intenționat.
Asta e diferența.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A omite nu este totuna cu a uita, ci e totuna cu a nu menționa. Așadar, se poate omite cu intenție, de exemplu minciuna prin omisiune.
Dacă vă uitați în DEX, veți constata ca a omite și a uita sunt sinonime.

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate din care a fost omis un moștenitor. care este procedura pentru a fi inclus? cristian militaru cristian militaru Daca unul din mostenitorii legali ,sintem 4,(cu certificate de mostenitor legal) ai unei personae decedate a fost omis,cum poate sa fie trecut in acest titlu (vezi toată discuția)
Succesiune Ralu-PNRG Ralu-PNRG Buna ziua,! Am facut succesiunea dupa bunici la un notar, fiind singura mostenitoare, dar s-a strecurat o omisiune din partea lor si unul din bunuri nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune muntean t.i. muntean t.i. in 2000 s-a recurs la o succesiune. A existat un singur mostenitor. In 2007, am descoperit ca defunctul a avut bunuri care, in momentul deschiderii ... (vezi toată discuția)